Šetříte vodou? Zbytečně

Šetříte vodou? Zbytečně
ilustrační foto movo.cz

Máte zakódováno, že voda je drahá a šetříte s ní? Vězte, že vám to nepomůže. Vodárny budou totiž při vašem šetření stále zdražovat, aby zaplatily drahé technologie. Na Prostějovsku voda letos podražila na 84,30 Kč za kubík. O celkové situaci informuje studie EY.

Cena vody v celé ČR v uplynulých deseti letech vzrostla o téměř 85 %, což je dvojnásobek průměru Evropské unie. Česká republika patří naopak k zemím s nejnižší spotřebou vody v Evropě, na osobu a den ji ve svých domácnostech spotřebujeme jen těsně přes 87 litrů. Celková spotřeba se blíží 130 litrům na osobu a den, úrovně západní Evropy však stále nedosahuje. Například Britové denně spotřebují přes 340 litrů, ve Španělsku to pak je 265 litrů.

„Češi s vodou šetří. Důvodem může být také pocit, že voda je drahá a bude stále dražší. Bohužel, další šetření bude ohrožovat technologické fungování dodávek vody, protože již dnes klesá v mnoha lokalitách objem dodané vody na technologická minima,“ vysvětluje Antonín Raizl, senior manažer oddělení podnikového poradenství společnosti EY.

Růst cen vody byl způsoben zejména potřebou růstu investic do infrastruktury po celé České republice. České ceny se tak již téměř přiblížily západní Evropě, zisk distributorů se tak stále pohybuje kolem deseti procent z celkové výše vodného a stočného. (ber)

Poslat nový komentář