Ministerstvo chystá povinné odvody

Ministerstvo chystá povinné odvody
ilustrační foto army.cz

 

Také vám spadl kámen ze srdce, když byla zrušena povinná vojenská služba? Možná jste se jí tím pádem vyhnuli, za nějaký čas ale už může být opět povinností. Ministerstvo obrany totiž chystá novelu branného zákona, podle které by se Česká republika mohla vrátit k povinným odvodům civilistů. Máme sice profesionální armádu, v případě války by to prý ale nestačilo. 

Česká profesionální armáda má nyní 19 tisíc příslušníků, měla by jich ale mít kolem 27 tisíc. "Jen tak by mohla být funkční pro obranu naší země i pro vysílání do zahraničí," uvedl pro idnes.cz bývalý šéf generálního štábu Jičí Šedivý. Podle novely by oproti současnému stavu, kdy je možno povolat civilisty, šlo jen o jednu změnu: umožnit odvod ještě před tím, než stát vyhlásí stav ohrožení.

"Na vojně jsem byl před revolucí. Byly to roky ztracené jak pro mě, tak pro armádu. Kvůli rodinnému škraloupu jsem sloužil u takzvaných pétépáků, neboli pracovních praporů. Stavěli jsme u Prací, jen kousek od Mohyly míru, radarovou základnu. Nikdo z nás tam nebyl dobrovolně a nikdo nebyl zvědavý na nějaké povely. Takže jsem si díky "poslušnosti" odkroutil navíc skoro čtyři měsíce, co jsem seděl v base," zavzpomínal pan Viktor. Ani další z oslovených s povinnou vojenskou službou nesouhlasí. "Vojákem by měl být ten, kdo to dělat chce. Když by mi někdo řekl musíš, žádné nadšení to ve mě nevzbudí. Navíc při dnešních zbraních si myslím, že je to vyhazování peněz. Doby, kdy válčili pěšáci, tankisté atd., jsou dávno pryč," nechal se slyšet třicetiletý Tomáš. (ber)

Komentáře

Milý pane! V době když jste vy sloužil nebyly již žádné jednotky PTP. Trochu mystifikujete.

 

 

Už se těším na vystajlovaný šampóny,jak budou hopkat v kanadách,pardón,ve vojenských botách vz.2000 !

 

Povinné odvody jsou utopie. Tohle nikdo neprofinancuje.

Poslat nový komentář