Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce

Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce
ilustrační foto
Další fotky: 
Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce
Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce
Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce
Radost, rozpaky, chuť do práce. To jsou první reakce

Volby do Poslanecké sněmovny skončily poněkud překvapivě propadem pravicových stran a raketovým nástupem nováčků – hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Prostějovský region na tom do určité míry vydělal - díky těmto dvěma novým stranám bude mít ve Sněmovně tři zástupce. Spolu se dvěma lékaři - Jitkou Chalánkovou (TOP 09) a Pavlem Holíkem (ČSSD), kteří svá poslanecká křesla obhájili, bude mít poprvé v novodobé historii pět poslanců, z toho čtyři přímo z našeho města.

O první reakci jsme požádali primátora Miroslava Pišťáka.

„Osobně jsem nečekal žádné oslnivé vítězství ČSSD.... Co k tomu říci.. Voliči prostě dali jasně najevo, jak jsou nespokojeni se sociální demokracií. Teď bude třeba jim ukázat, že se z toho dokážeme poučit. Musíme se zamyslet, a to včetně lidí na nejvyšších postech, zda kroky sociální demokracie byly vždy pro naše voliče ty správné.

Jaký význam bude mít podle vás skutečnost, že Prostějovsko bude mít ve Sněmovně pět zástupců?

„To je dobrá zpráva. Předpokládám, že při každé příležitosti a pokud to bude možné, budou tito lidé hájit zájmy Prostějova a celého regionu. I když si uvědomuji, že byli zvoleni, aby hájili zájmy celé republiky.“

Jaroslav FALTÝNEK (ANO 2011) byl lídrem krajské kandidátky nového hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Volební výsledek ho vynesl do poslaneckého křesla.

„Přiznám se, že i pro mě bylo vysoké procento voličů, kteří nám dali důvěru, dost překvapivé. Jako stálý pesimista jsem to odhadoval na 10 až 15 procent, získali jsme skoro devatenáct. Všem, kteří nám dali svůj hlas, děkujeme. Uděláme všechno pro to, abychom jejich důvěru nezklamali.“

Co bude následovat? Pokud vím, jste v čtyřčlenném vyjednávacím týmu za hnutí ANO. Před volbami jste tvrdili, že nechcete do vlády...

Ano, to jsme říkali, jenže při tomto vysokém volebním výsledku cítíme určitou zodpovědnost vůči svým voličům. Na druhé straně – i v opozici se dá dělat konstruktivní politika. V této chvíli jsou na tahu sociální demokraté. Jako vítěz voleb to musí být oni, kdo začnou oslovovat své potenciální partnery. Nás zatím nikdo neoslovil. My chceme, a to pokládáme za nutné, usilovně pracovat. Jezdit po všech krajích, jednat s lidmi ve firmách, ptát se jich, co potřebují vyřešit. Od toho neustoupíme. Nechceme zvyšovat daně, chceme šetřit, snížit DPH, prosadit zákon o státní službě... Ano, chápu, že pokud jako druhý nejsilnější hráč ve Sněmovně bychom chtěli zůstat stranou vlády, mohl by to někdo pokládat za alibismus. Na druhou stranu, konstruktivní opozice může být i podpora menšinové vlády za to, že prosadíme, co chceme. Konec konců, je řada bodů, v nichž se náš program a program ČSSD stýkají. Ale jak říkám, existuje řada variant, všechny jsou v této chvíli jen spekulace, je to všechno příliš živé, jak to dopadne, to ukážou následující dny a týdny.“

MUDr. Jitka CHALÁNKOVÁ (TOP 09). I když tato strana přišla ve Sněmovně o patnáct křesel, Jitka Chalánková z Prostějova své místo poslankyně obhájila.

„Především bych chtěla poděkovat všem, kteří dali TOP 09 důvěru. A volební výsledky? Do jisté míry překvapující a zajímavé. Ti, co vyhráli, tedy ČSSD a hnutí ANO, by měli převzít vládní odpovědnost. Ale vyjednávat se bude v Praze. Možností je několik, podle mého názoru ani jedna není ideální.

Vy jste poslanecké křeslo obhájila, s čím půjdete do nové Sněmovny?

„Chtěla bych se věnovat tomu, co jsem dělala v minulém volebním období. Tedy především celé sociální oblasti, např. financování sociálních služeb a jejich dostupnosti. Chci mimo jiné prosadit větší podporu rodiny, dále také systémovou podporu venkova apod. Celá řada věcí či zákonů je již připravena, některé byly dokonce už předjednány v minulé sněmovně, na to vše bych chtěla navázat.“

MUDr. Pavel HOLÍK (ČSSD) také obhájil poslanecké křeslo, i když přes své vítězství v rámci kraje sociální demokraté ztratili.

„Moje pocity jsou smíšené, není to ta pravá, úplná radost. V krajském i celostátním měřítku výsledek nelze považovat za dobrý, očekávali jsme lepší. Škoda, že za Olomoucký kraj nám zůstala pouze tři křesla. Vyjednávací pozice sociální demokracie bude velmi těžká a vůbec našim představitelům v Praze nezávidím.

Za sebe mohu být spokojen, získal jsem nejvíc preferenčních hlasů v ČSSD. A tímto bych chtěl zároveň všem našim voličům upřímně poděkovat.

S čím půjdete do nové sněmovny?

„Jsem lékař a této oblasti rozumím, proto chci pracovat ve zdravotním výboru Sněmovny. Sám jsem spolupracoval na sestavení našeho programu v oblasti zdravotnictví a tyto věci chci dál prosazovat a pomáhat je uskutečnit. Např. zrušení poplatků ve zdravotnictví, ale především to, aby rozhodovací povinnost zůstala na ministerstvu zdravotnictví. O této oblasti by totiž neměly rozhodovat zdravotní pojišťovny, ale stát. Na ministerstvu by měly vzniknout odborné komise podle jednotlivých medicínských oborů, a ty by měly rozhodovat o tom, co, kdy, kde a jak je třeba v oblasti zdravotnictví dělat.“

V tomto článku zatím chybí reakce dalších dvou nových poslanců – Ladislava Oklešťka z Výšovic (ANO 2011) a Radima Fialy (Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury). Snažíme se s nimi spojit, sledujte aktualizace.

(ok)

 

 

 

 

Poslat nový komentář