Pozor, na škole opět řádí vši!

Pozor, na škole opět řádí vši!
ilustrační foto

 

S nepříliš dobrou informací se na redakci PvNovinek obrátila maminka osmileté dívenky. Dcerka, žákyně jedné z prostějovských základních škol, si domů přinesla nevítané hosty. Vši.

„Učitelce jsem to hned ten den sdělila, že určitě není sama, ať to řekne ostatním rodičům. Holka to nikde jinde chytnout nemohla. Zajímalo by mě, jestli je povinnost informovat veřejnost,“ dodala žena, která si nepřála být jmenována.

O vyjádření redakce požádala Krajskou hygienickou stanici Olomouc. „Z právního hlediska je zavšivení považováno za infekční onemocnění „pediculosis“, u kterého hrozí šíření v dětském kolektivu. Z důvodu ochrany zdraví dětí v kolektivu by školky a školy neměly zařazovat zavšivené děti do dětského kolektivu. Ovšem diagnostikovat infekční onemocnění mohou u dětí pouze lékaři popř. rodiče, nikoli učitelé či vychovatelé,“ odpověděli hygienici. Podle nich je nutné apelovat na rodiče, aby při každém zaznamenaném výskytu živých vší u svých dětí vždy informovali školu popř. školku, aby mohli být informováni rodiče ostatních dětí o riziku.

Současná situace je důsledkem vzniku odolnosti vší na účinné látky v dříve používaných léčivých přípravcích. Zvýšená poptávka po „alternativním“ odvšivování způsobila, že se v lékárnách prodávají proti vším nejrůznější přípravky, z nichž mnohé mají nedostatečnou až pochybnou účinnost. Rodičům se často nepodaří vši zcela vyhubit a tím dochází k opakovanému a zvýšenému šíření vší v dětských kolektivech. „Naše studie ukázaly, že na Olomoucku cca 5-20% dětí ve školkách a na prvním stupni základních škol má ve vlasech známky po výskytu vší. Tento výskyt není nijak dramatický a zhruba odpovídá výskytu v západních zemích Evropy,“ dodala hygiena.

Bližší informace včetně postupu při odvšivování naleznete na http://www.khsolc.cz/ves_detska.html. (ber)

Poslat nový komentář