Letecká záchranná služba používá od listopadu brýle pro noční vidění

Letecká záchranná služba používá od listopadu brýle pro noční vidění
ilustrační foto ZZS

Špičková technika pro noční vidění, kterou využívají zejména policejní a armádní složky, je od neděle součástí výbavy vrtulníku letecké záchranné služby operující v olomouckém regionu. Systém snímání nočního vidění (NVIS) umožní záchranářům větší bezpečnost letu v noci a možnost přistání do neznámého terénu, což dosud nebylo možné. Pacientům s vážnými zdravotními problémy tak výrazně vzroste naděje na záchranu. Vrtulníky mohly do soboty létat v noci pouze mezi nemocničními heliporty.

„V současné době jsou vybaveny brýlemi pro noční vidění posádky vrtulníků letecké záchranné služby v Olomouci, Brně a Praze,“ řekl Martin Škvrně ze společnosti Alfa Helicopter, jejíž piloti jsou součástí záchranných týmů. Pro systém létání v noci musí být proškolen také další člen posádek vrtulníku – zdravotnický záchranář, který působí zároveň jako navigátor. Alfa Helicopter používá nejmodernější brýle třetí generace izraelské a severoamerické výroby, s nimiž létají mimo jiné i elitní vojenské zásahové jednotky mnoha států.
Náměstek ředitele olomoucké záchranky a zároveň lékař vrtulníkové posádky Petr Šmejkal zavedení nové techniky vítá: „Díky této technologii jsme schopni dostat se v krátkém čase za pacientem a rychle ho přepravit k nemocniční péči, obzvlášť v zimním období, kdy se začíná stmívat již odpoledne.“
„Brýle pro noční vidění jsou lehká přídavná optoelektronická zařízení, připevněná přímo na přilbě a využívaná posádkou ke sledování prostoru v okolí vrtulníku. Prvním uživatelem brýlí pro noční vidění v ČR byla policejní letka v polovině devadesátých let, od roku 2006 je používá armáda, od roku 2007 pražská letecká záchranka, která létá s policejními helikoptérami. Prvním českým civilním provozovatelem využívajícím brýle pro noční vidění v záchranářských vrtulnících se stala od loňska Alfa Helicopter,“ uvedl mluvčí záchranky Pavel Vysloužil. (red)

Poslat nový komentář