Zámek ve Ptení v České televizi. O jeho využití má zájem sedm zájemců!

Zámek ve Ptení v České televizi. O jeho využití má zájem sedm zájemců!
Foto ČT
Další fotky: 
Zámek ve Ptení v České televizi. O jeho využití má zájem sedm zájemců!

Nemovitá kulturní památka, vedená v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, by mohla „vykročit“ novým směrem. O zámek ve Ptení projevilo v současnosti zájem sedm subjektů. Některé jej chtějí koupit, jiní půjčit a další by uvítaly jeho bezúplatný převod. Statutární město Prostějov je vlastníkem zámku a pozemku o výměře 5.762 m2. V současné době nejsou žádné prostory zámku využívány.

"Zájemci plánují například ubytovací kapacity penzionového typu, prostory ke školení, provozování kurzů a jiných vzdělávacích aktivit, pořádání kulturních akcí, koncertů, jarmarků a trhů, galerie, muzejní činnost, kino, minipivovar s restaurací, veterinární ordinace, školící a tréninkové středisko pro odbornou výuku a praktickou přípravu specializovaných ošetřovatelů, a to zejména pro zajištění kvalifikované péče o seniory postižené Alzheimerovou nemocí a mnoho dalšího," vypočítal náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Některé návrh byly pro město nepřijatelné. "Přihlásil se nám zájemce, který by zámek bral do bezplatné výpůjčky, aby zde provozoval zážitkovou  turistiku. Měl představu, že sem o víkendech a prázdninách budou jezdit lidé, kteří budou objekt opravovat a ještě za to platit," přidal jeden z nich. To v žádném případě nelze, stejně, jako nelze  stavbu, která má podle loňského posudku hodnotu 3,6 milionu, bezplatně převést. 

„Zámek jsme již několikrát neúspěšně nabízeli k prodeji. Nabídku převodu objektu zámku jsme dali také obci Ptení. Ta ji neakceptovala z důvodu nedostatečných finančních prostředků na rekonstrukci, provoz a údržbu objektu. Obec by případně měla zájem pouze o okolní pozemky využité jako komunikace, které by směnila za své pozemky využité jako přístupové komunikace k lesním pozemkům ve vlastnictví Statutárního města Prostějova a ve správě společnosti Lesy města Prostějova, s.r.o.,“ vysvětlil  Pospíšil.

V roce 1938 proběhla přestavba části vnitřních prostor, došlo ke zřízení celkem šesti bytových jednotek. V dalším období žádná zásadní rekonstrukce nebo modernizace již neproběhla. Teprve v letech 1994-1998 nechalo město Prostějov vyměnit střešní konstrukci, klempířské prvky, krytinu, zpevněn a vyrovnán byl věnec obvodového zdiva a byly opraveny stávající komíny. Správu objektu zámku doposud zajišťovala společnost Lesy města Prostějova, s.r.o. (ber) 

Poslat nový komentář