Dětí závislých na drogách či alkoholu přibývá. V krajích chybí adiktologické ambulance

Dětí závislých na drogách či alkoholu přibývá. V krajích chybí adiktologické ambulance
ilustrační foto

V Česku je nedostatek adiktologických ambulancí, které by se věnovaly dětem užívajícím návykové látky. V současné době u nás fungují pouze dvě adiktologické ambulance pro děti a dorost. První ambulance dětské a dorostové adiktologie byla otevřena v roce 2014 na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze. V minulém roce pak odstartovala činnost Adiktologická dorostová ambulance v Kladně. Středočeský kraj je tak zatím jediným krajem, ve kterém funguje podobné zařízení.

„Závislých dětí, které potřebují zdravotní péči, totiž neustále přibývá. Ve spotřebě alkoholu u dětí do 15 let zaujímá Česká republika přední místa v EU i ve světě. A to rozhodně není výsledek, na který bychom měli být pyšní,“ uvedla v úvodu semináře místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Soňa Marková.

Jen pro představu, v Detoxikačním centru Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, které je jediné svého druhu v ČR, je ročně hospitalizováno kolem tří stovek dětí, které mají problémy s návykovými látkami. Dětských pacientů, kteří by si zasloužili odbornou péči a případnou hospitalizaci, je však daleko více. „I proto by měly v krajích vzniknout adiktologické ambulance, které by zároveň pomáhaly s doléčováním pacientů, kteří projdou naším detoxikačním centrem,“ sdělil primář Dětského a dorostového detoxikačního centra NMSKB Marian Koranda.

Podle předních českých odborníků by bylo optimální, kdyby minimálně v každém kraji vznikla jedna taková ambulance. (Zdroj MZ ČR)

Poslat nový komentář