Zdenička má bojovnou duši, říká masér Aleš Melka

Zdenička má bojovnou duši, říká masér Aleš Melka
Foto Aleš Melka, Zdeňka Kotyzová st.
Další fotky: 
Zdenička má bojovnou duši, říká masér Aleš Melka

 

O boji Zdeničky Kotyzové, mladé dívky, která se postupně zotavuje z následků těžké autonehody, informují PvNovinky pravidelně. Před časem se k rodině, která Zdeničku všemožně podporuje, přidala další pomocná ruka. A to doslova. Své služby Zdeničce nabídl masér Aleš Melka. A právě díky němu Zdenička učinila řadu pokroků. A PvNovinky se zajímaly, co ho k pomoci vedlo.

Jak jste se se o Zdeničce dozvěděl?

Před nějakým časem jsem na internetu zaregistroval příspěvky paní Sokolové o Zdeničce. Přečetl jsem si, že měla nějakou nehodu a později i články o tom, že vznikla sbírka, díky které rodina pro Zdeničku bude moci nakoupit rehabilitační pomůcky, atd. Když vyšel poslední příspěvek, že se hledá pomoc pro Zdeničku, nabídl jsem ji. O pár dnů později už jsem ke Kotyzům jel na první masáž.

Jaký byl důvod Vaší nabídky pomoci?

Řekl jsem si, že pokud má mít to, co jsem se doposud naučil, nějaký správný význam, tak musím pomoci Zdeničce. Aby se alespoň o něco přiblížila k tomu, aby se postavila na nohy. Nic víc jsem neřešil.

Měl jste pro Zdeničku nějaký speciální postup?

Jsem masér, takže jsem svoji aktivitu zaměřil na uvolnění a následné rozhýbání dolních končetin. Na jedné noze měla Zdenička hodně zkrácené svaly a oslabené natolik, že nebylo v jejích silách končetinu narovnat, protáhnout a používat. Takže postupným uvolňováním a pomocí jednoduchých cviků jsme se dostali až do stavu téměř protažené dolní končetiny. Snažil jsem se u Zdeničky i o jakési rozptýlení strachu z další léčby. Dosavadní léčba byla sice účinná, ale často i bolestivá, což v každém zanechá nějaké obavy z dalšího pokračování. Překlenuli jsme nějaké období a nyní je Zdenička opět v Klimkovicích, kde pokračuje v léčbě. A já pevně věřím a přeji jí, aby se její stav zlepšoval takovým tempem jako doposud a natolik, aby byla schopna se postavit na vlastní nohy.

Budete v práci se Zdeničkou pokračovat?

Kotyzovým jsem nabídl, že pokud budou mít zájem, budu v práci se Zdeničkou dále pokračovat i po jejím návratu z Klimkovic. Zdenička začíná de facto znovu jako malé dítě. Její tělo si bude muset osvěžit, nebo znovu nacvičit, jak se koordinovaně pohybovat. Naučit se otáčet, vstát, chodit a zcela jistě bude nutné udržovat Zdeničku v dobré fyzické kondici. Zdenička ale v sobě má bojovnou duši a vůli k tomu, aby vše zvládla.  

Aleš Melka je postavou veskrze zajímavou, mimo jiné je masérem kontinentálního cyklistického týmu SKC Tufo Prostějov, trenérem v oboru rychlostní cyklistika a vede v Prostějově i lekce cvičení zaměřené na odstranění potíží s pohybovým aparátem. (ber)

Poslat nový komentář