Hanáci ve Svratce bojovali o tituly v extrémních podmínkách

Hanáci ve Svratce bojovali o tituly v extrémních podmínkách
Na závodníky čekala voda o teplotě pouhý jeden stupeň
Další fotky: 
Hanáci ve Svratce bojovali o tituly v extrémních podmínkách

V sobotu 11. února 2012 uspořádal Brněnský plavecký klub FIDES Brno Mistrovství ČR v zimním plavání. Teplota vody 1°C pod přehradou napovídala, že závod bude extrémní. Mimo mistrovské závody se plaval i Český pohár.

„Nominace na toto mistrovství byla náročná. Takhle přísné a tvrdé podmínky má málokterý sport,“ poznamenala přemožitelka kanálu La Manche a dlouholetá členka oddílu dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov Dana Zbořilová. Letošní mistrovství bylo opravdu hodně „výživné.“ Voda byla hodně ostrá. „Zatímco ráno klesla teplota na -12°C, v poledne, kdy šli plavci do vody, se teplota pohybovala na sluníčku -3°C, a to bylo dobře," dodal další z plavců Michal Mucha. Nebylo snad plavce, který by tvrdil, že dnešní plavání bylo příjemné. Většina si hrábla trochu víc na dno svých sil. Bylo ale vidět, že jsou závodníci dobře připraveni. 

A jak dopadly výsledky? TJ Haná si odvezla tři medaile - 3. místo na 500 m ženy do 39 let si vyplavala Dana Zbořilová, další 3. místo ve věkové kategorii 40 – 49 let si vyplavala na trase 500 m Daniela Němčíková a stříbrnou medaili v kategorii nad 70 let si odvezl z trati 250 m nestor prostějovského oddílu Bohumil Pácl (1940). 

Velký obdiv patří i dalším plavcům - Michalu Muchovi (5. místo) a Jiřímu Kohoutkovi (8. místo), kteří plavali mistrovskou trať 750 m. Oba se shodli na tom, že voda v Brně bývá v únoru vždycky hodně krutá. Svědčil o tom i dlouho trvající vnitřní třes těla všech závodníků, kteří absolvovali delší tratě. „Je to průvodní znak a reakce na chladnou vodu, než se vyrovná teplota těla s venkovním prostředím,“ poznamenal Mucha. Obdiv patří i Monice Bandíkové (5. místo), která plavala ženskou mistrovskou trať 500 m. 

Oddíl prokázal, že svými výkony umí zabojovat a dobře reprezentovat i město Prostějov na republikových závodech. „Pokud se podaří udržet krok, mohla by TJ Haná skončit v rámci Českého poháru na 4. místě“, dodala další plavkyně Gabriela Ježková, která se nominovala na MČR na trať 250 m. Hanáci rozšířili svoje řady o nové plavce, kteří si zkusili trať 250 m v rámci Českého poháru. 

Do konce Českého poháru zbývá ještě 6 závodů. Jeden z nich pořádají „hanáčtí“ zimní plavci již tradičně v Čehovicích na rybníku, a to 31. března 2012 ve 12.00 hodin. Jsou zváni všichni příznivci tohoto sportu, ale i nadšenci, kteří si chtějí plavání v chladné vodě vyzkoušet. Přijďte plavce podpořit. Je zde vždy úžasná atmosféra.

(mm)

Poslat nový komentář