Hanáci potřetí třetí!

Hanáci potřetí třetí!
ilustrační foto zimní plavání

Spolek Dálkového a zimního plavání Haná Prostějov se pod vedením mistryně světa a přemožitelky kanálu La Manche Dany Zbořilové nezalekl početní převahy soupeřů a již potřetí za sebou vybojoval třetí místo v soutěži družstev Českého poháru v zimním plavání.

Plavci, které si možná vybavíte z exhibic pořádaných pro prostějovskou veřejnost na Štědrý den, objedou tůru 25 závodů konaných po celou zimní sezónu. Od prvního, který se koná začátkem října v Punkevních jeskyních na Macoše, až po poslední plavaný v dubnu v Nové Pace.

Česká republika je velmocí zimních plavců a otužilců. Lidí spjatých s přírodou s jejím přirozeným během. S vodou, která se poklesem teploty stává "vodou živou" a těm, co se nebojí do ní vstoupit, se promění ve zdraví a příliv dobrých emocí. Ano bez nemocí jsou právě otužilci a zimní plavci.

Principy popsané Vincencem Prizniczem získávají stále větší poularitu a stávají se novým životním stylem mnoha lidí běžné populace. Členská základna jednotlivých týmů a tím i plavecká konkurence se s každou další sezonou rozšiřuje. Je proto stále těžší udržet krok s nejpočetnějšími týmy a nenechat se bodově převálcovat konkurencí skoro 30 aktivně soutěžících družstev.

Krásným úspěchem v soutěži Českého poháru je 1. místo Dany Zbořilové v kategorii 40-49 let.

Dále 3. místo Jana Hubáčka v kategorii nad 69 let. Dalších pět soutěžící našeho týmu se pravidelně umisťuje do první desítky ve svých kategoriích.

„Náš tým je rodina, doslova a do písmene“, říká náš nejstarší a nejzkušenější, nestor zimního plavání v Prostějově Bob Pácl (77).

Nejmladší benjamínek tohoto týmu a skokan roku Jan Pelíšek (18) držitel 2. místa v závodě na 750 m ve 2°C vodě a celkově 11. ve své kategorii do ní zapadnul automaticky.

„Lidé, kteří nikdy závodně neplavali, neprošli v mládí plaveckými školami, svou prací, odvahou a houževnatostí dnes plavou ty nejdelší tratě 750 a 1000 m ve vodě pod 4 C“, potvrzují manželé Trnkalovi z Tovačova a Ježkovi z Prostějova.

Členové oddílu jsou perfektně sladěni, a tak pro ně není problém jen závodit, ale i připravit a zorganizovat různé akce i pro veřejnost. Zajistit kompletně závody až pro 160 soutěžících, chce týmového ducha a dokonalou spolupráci.

Z výše uvedeného je vidět, že zimní a dálkoví plavci nezahálí a kromě pravidelných venkovních i bazénových treninků dokáží udělat i kus práce. Jednou z nich je i například 5.4.2017 úklid břehů Plumlovské přehrady, kterou již tradičně završují svou zimní sezónu.

Ať jim to tedy dál plave a těm, kdo by se chtěli přidat k partě skvělých lidí a vyzkoušet svou odvahu i vůli, vzkazují“ „Jste vítáni na našem tréninku každou středu v 16:00 na Plumlovské přehradě pláž u Lázničků“.

Sportu zdar a zimní vodě zvlášť!

 

Gabriela Ježková

Poslat nový komentář