První letos v ZOO Olomouc vyskočil na svět klokan

První letos v ZOO Olomouc vyskočil na svět klokan
Foto ZOO Olomouc

Letošní první přírůstek v ZOO Olomouc byl klokan rudý, který opustil matčin vak první pracovní den roku, tedy čtvrtého ledna.

„Je třeba přiznat, že s klokaním narozením je to trochu složitější. Samice jsou březí jen asi čtyři týdny. Pak se rodí zhruba dvoucentimetrové mládě, které pomocí drápků přešplhá do vaku, kde se přisaje k matčině bradavce a pokračuje ve vývoji. Tento okamžik ovšem nejsme schopni zaznamenat. Na samici není březost zřetelná a ani vak nezmění viditelně svůj objem hned po „nastěhování“ mláděte. Proto považujeme za den narození ten, kdy mládě opustí vak, což je zhruba 7-8 měsíců po skutečném narození. Poté už od matky jen pije mléko a do vaku se vrací pouze v případě nebezpečí,“ popsala mluvčí zahrady Karla Břečková.
Chov tohoto druhu klokana započal v olomoucké zoologické zahradě v roce 1997. V současné době mají návštěvníci možnost procházet přímo výběhem, který společně obývají klokani rudí, klokani parma, psouni prérioví a pštrosi emu. Oba druhy klokanů se velmi dobře rozmnožují a v kteroukoliv roční dobu je možné pozorovat samice s plnými vaky. Ošetřovatelé byli úspěšní u obou druhů i v odchovu mláďat, která předčasně opustila vak. Samička vážící necelé kilo, kterou objevili ve výběhu v červenci roku 2014, byla značně podchlazená. Přesto se ji podařilo zachránit a už je navrácena zpět do skupiny.
Z dalších druhů jsou v zoo chováni klokánci králíkovití v pavilonu netopýrů. V minulosti byli chováni i klokani damu, rudokrcí, obrovští, skalní a bažinní. (red)

Poslat nový komentář