V Olomouci mají nové damánky

V Olomouci mají nové damánky
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
V Olomouci mají nové damánky
V Olomouci mají nové damánky

Ve čtvrtek 18. února se v ZOO Olomouc narodila čtyři úžasná mláďata damanů skalních. Daman skalní je větší druh damana, kterého v Jihoafrické republice nazývají dassie, což znamená jezevec. Vypadá jako králík s krátkým ocasem a ušima, ale jinak s ním nemá nic společného a ač je to k nevíře, jeho nejbližší příbuzní jsou sirény a sloni.

„Damany chováme zatím v zázemí, ale na krásném novém expozičním prostoru pro ně se už pracuje. V roce 2016 začne v zahradě vyrůstat africký pavilon KALAHARI. Mezi jeho obyvateli budou návštěvnicky velmi vděčné druhy afrických zvířat. Pod jednu střechu přivede surikaty, damany, hrabáče a medojedy. Pavilon by měl být zpřístupněn od jara roku 2017,“ konstatovala mluvčí zahrady Karla Břečková s tím, že možná právě tato informace vyprovokovala u damanů větší aktivitu a spustili baby boom.

Tato zvířata jsou velice inteligentní, všechno si pamatují – mají zkrátka paměť jako sloni. Dokáží se ve skalních soutěskách pohybovat i po téměř kolmých stěnách, kudy šplhají na vyhřáté plošiny za sluncem. Nohy mají zakončené prsty s malými kopýtky, po kterých se pohybují jako poloprstochodci.

„Naší skupinu tedy momentálně tvoří šest samic a pět samců, plus čtyři roztomilá a velmi rychlá mláďata,“ dodala Břečková. (red)

Poslat nový komentář