Kajmanka dravá vám ukousne prst

Kajmanka dravá vám ukousne prst
ilustrační foto ZOO Olomouc

Kajmanka dravá ( Chelydra serpentina) je vodní želva, která obývá mělká sladkovodní jezera a rybníky ve Střední a v Severní Americe. V ZOO Olomouc je jedním ze zvířat, která jsou skryta očím návštěvníků. Letní výběh našich dvou kusů, které chováme už od roku 2006, je v expoziční části zahrady, konkrétně ve výběhu klokanů a psounů, lidé je přesto nevidí. Výhledu brání ohrádka oddělující jejich rybníček od okolního prostoru. Ta chrání nejen ostatní obyvatele výběhu, ale i návštěvníky. Prstíček neposedného dítěte by se totiž snadno mohl stát kořistí těchto nebezpečných tvorů.

Kajmanky se odlišují od známých druhů malých želv. Jsou robustně stavěné, mají strach vzbuzující drápy a hákovité čelisti, které jsou tak silné, že mohou prokousnout i lidskou ruku. Z krunýře, který má délku až 47 cm, téměř přetékají mohutné svalnaté končetiny a vyčuhuje pro želvy nezvykle dlouhý ocas. Jejich silný krk se na první pohled zdá krátký, protože ho mají vtažený uvnitř krunýře a jeho kůže tvoří kolem hlavy široký varhánkový límec.

Při napadení tyto želvy bleskově vystřelí krk do nečekané délky, odpérují se na všech čtyřech a celým tělem vyrazí vpřed. V zajetí se dožijí až 47 let věku, zatímco ve volné přírodě žijí asi 30 let.

Kajmanky dravé tráví většinu času pod vodou. Leží na dně a v chladném povětří severní části území jejího výskytu pod vodou i přezimují. Pod zamrzlou hladinou zůstávají často značně aktivní. Na zemi jsou velmi agresivní, zejména když se cítí ohroženy.

Loví každé zvíře, na které si vzhledem k jeho velikosti troufnou - ryby, žáby, mloky, vodní hady, mláďata aligátorů, mláďata ptáků a dokonce i savce, kteří žijí ve vodě. Pokud kajmanka spatří ve vodě živou rybu, zůstává nehybná, ale bystře sleduje každý pohyb kořisti. Větší zvířata zachycuje svými čelistmi a trhá je předními drápy na kusy.

„Dříve byly kajmanky využívány k hledání těl obětí nehod, vražd nebo sebevražd v jezerech. Jako mrchožrout totiž kajmanka nepohrdne ani lidským masem,“ dodala mluvčí zahrady Karla Břečková. (red)

 

Poslat nový komentář