ZOO Olomouc je bohatší o třináct krokodýlů!

ZOO Olomouc je bohatší o třináct krokodýlů!
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
ZOO Olomouc je bohatší o třináct krokodýlů!

Pár krokodýlů čelnatých ze ZOO Olomouc má po dvouapůlletém soužití v krásné expozici v pavilonu šelem hned 13 potomků, kteří se vylíhli v pátek 9. 9. 2016. Odchov v zajetí je velmi složitý a asistence člověka je při něm nutná po celou dobu od snesení vajec. Vejce jsou po snůšce umístěna do líhně a od prvního dne jsou v péči ošetřovatelky i malí krokodýli. Matka ovšem stále vzorně hlídá hnízdo, a aby tuto chvályhodnou péči ukončila, je třeba jí vylíhlá mláďata předvést. Rodiče jsou pojmenovaní Siera a Leone podle oblastí, kde se tato zvířata v přírodě vyskytují a stejným způsobem budou vybrána jména i pro jejich potomky. 

V současné době je krokodýl čelnatý jediným druhem krokodýlů, které ZOO Olomouc chová a které se podařilo i rozmnožit. „Do nové expozice v pavilonu šelem jsme v roce 1992 ze Dvora Králové získali jejich dospělý pár, z nichž samec je v naší zoo doposud. Obě zvířata byla v královédvorské zoo chována samostatně, proto byl u nás samec vůči samici velmi agresivní, napadl ji a způsobil velmi vážná poranění. Po velké snaze se nám je po delší době podařilo opět spojit a samice začala později snášet vejce, kterých v některých letech bývalo ve snůšce až dvacet. Bohužel byla téměř vždy neoplozená. V roce 2005 došlo ke snůšce osmi vajec, z nichž dvě byla rozbitá a čtyři neoplozená, z posledních dvou se po 108 dnech inkubace vylíhla vůbec první mláďata krokodýlů v naší zoo. Odchov dalších dvou krokodýlků se povedl o dva roky později. Podle genetické studie jsme později zjistili, že samec patří k podruhu krokodýl čelnatý západoafrický, kdežto samice je kříženec,“ uvedla mluvčí zahrady Pavla Břečková s tím, že stará samice v roce 2013 ze zoo odešla a ke konci roku byla k samci pořízena samička stejného poddruhu, narozená v roce 1990, kterou Olomouci darovala ZOO Tilburg v Belgii.

Krokodýl čelnatý žije v několika poddruzích v pralesních oblastech západní Afriky a Konga. Dorůstá maximální délky do dvou metrů, která není obvyklá. Samci jsou výrazně mohutnější než samice. Ve volné přírodě nežije rodičovský pár společně a o hnízdo se stará pouze samice. „Zhruba za dva týdny umístíme mláďata do vlastní expozice, kde budou k vidění i pro návštěvníky,“ dodala mluvčí. (red)

 

Poslat nový komentář