Posledním přírůstkem roku 2016 jsou v ZOO tamaríni

Posledním přírůstkem roku 2016 jsou v ZOO tamaríni
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Posledním přírůstkem roku 2016 jsou v ZOO tamaríni

Poslední radost z přírůstku loňského roku v ZOO Olomouc udělali na Štědrý den tamaríni vousatí.

"Tyto primáty chováme od roku 2004, kdy jsme přivezli dvě nepříbuzná zvířata, samce Liso ze Zoo Lisabon a samici Hope ze Zoo Belfast. Zvířata si výborně rozuměla, a jakmile dospěla, dočkali jsme se v únoru 2006 jejich prvních mláďat. Od té doby se pár úspěšně rozmnožoval a odchoval celkem sedmnáct potomků," uvedla mluvčí zahrady Karla Břečková.

Na podzim loňského roku otec uhynul a narození svých posledních mláďat se už nedočkal. U těchto zvířat má ovšem otec výraznou roli při odchovu mláďat. Po narození je převezme, vozí je na zádech a matka je pouze kojí. "Tuto funkci u nás nyní převzal jejich starší bratr," dodala mluvčí.

Tamarín vousatý

Nejnápadnějším znakem této malé drápkaté opičky jsou velké dolů zahnuté bílé vousy, podle kterých byla pojmenována. I mláďata mají vousy, ale pouze krátké. Délka těla je 23 - 26 cm, délka ocasu 35 - 41 cm, hmotnost 350 - 450 g. Hlas je podobný ptačímu - vydává vysoké a cvrlikavé tóny.

Ke hmyzu a jiným pro ně velikostně dostupným živočichům se přikrádají velmi opatrně jako kočky a rychle útočí.

Pro všechny druhy čeledi kosmanovitých je typické rodičovské chování, při kterém po narození mláďat přebírá o ně veškerou péči samec, nosí je na zádech a matce je předává jen k nakojení. (Zdroj ZOO OLomouc)

Poslat nový komentář