Šedí plyšáci v růžovém hejnu

Šedí plyšáci v růžovém hejnu
Foto ZOO Olomouc

Jak PvNovinky informovaly, během prázdnin se v ZOO Olomouc postupně vylíhla mláďata plameňáků růžových. Můžete je již zahlédnout ve výběhu.

Plameňáky zahrada chová od konce 70. let, kdy prostřednictvím Ing. Vágnera dovezla deset kusů z Egypta. Odchovy se dlouho nedařily. Původně žili tito ptáci na rybníčku, odkud je ale bylo potřeba každoročně přemísťovat do zimní ubikace, což bylo problematické. Teprve po přesunu na současné místo, úpravě hnízdiště a krmné dávky se podařilo odchovat v roce 1996 první mláďata. Nynější skupina má průběžně kolem šedesáti kusů.

"Letos jsme po loňské pauze netrpělivě sledovali chování celé skupiny už od jara. Obávali jsme se, jestli při nedaleko probíhající stavbě pavilonu KALAHARI budou mít dostatek klidu. První zaznamenané páření v nás vyvolalo naděje. Následovala stavba hnízd z mokré hlíny. Postupně na ně usedlo čtrnáct ptáků a nyní je ve výběhu vidět šest mláďat," uvedla mluvčí zahrady Karla Břečková. Mláďata vypadají jako šedí plyšáci. Zpočátku měla poměrně krátké nožičky a neohrabaně se pohybovala mezi dospělými. "V tuto chvíli už mají zahnuté zobáky a začínají se i chodit koupat," dodala Břečková. (red)

 

Poslat nový komentář