Sněmovna vydala Vlastu Parkanovou, jak hlasovali prostějovští poslanci?

Sněmovna vydala Vlastu Parkanovou, jak hlasovali prostějovští poslanci?
ilustrační foto

Sněmovna zbavila Vlastu Parkanovou z TOP 09 imunity, a policie tak může dále vyšetřovat kauzu nákupu předražených armádních letounů CASA.

Při středečním hlasování bylo zapotřebí 89 hlasů, přítomno bylo 176 poslanců a souhlas k trestnímu stíhání dalo 117 z přítomných. Proti bylo 45 politiků převážně z opozice, pro byli ale i členové koalice ze strany LIDEM, část ODS s jejím šéfem a premiérem Petrem Nečasem a také část Parkanové spolustraníků z TOP 09.

Vlastě Parkanové nepomohla ani více než hodinová obhajoba, kdy se hájila tím, že armádní letouny nejsou předražené, a že měla k dispozici od armády dostatek materiálu k jejich nákupu a ani velmi emotivní obrana jejího spolustraníka ministra financí Miroslava Kalouska. Policie viní Parkanovou z toho, že jako ministryně obrany nezadala externí znalecký posudek na cenu letadel.

A jak hlasovali ve sněmovně prostějovští poslanci? Poslanec, radní Prostějova, zastupitel Olomouckého kraje a bývalý ředitel zdravotnické záchranné služby v Prostějově Pavel Holík (ČSSD) hlasoval pro vydání Vlasty Parkanové. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) hlasovala proti a Radim Fiala (ODS) poslanec a podnikatel se zdržel hlasování.

Parkanová se krátce po rozhodnutí sněmovny vzdala funkce její místopředsedkyně.

Komentář: Každý z nás, kdyby v práci udělal chybu nebo škody zaměstnavateli, byl by jednoznačně popotahován k zodpovědnosti a bez takových obstrukcí, jaké se dějí v politice. Politik je přece stejný člověk a za své pochybení byl měl být zodpovědný úplně stejně nebo možná právě proto, že je politik, ještě víc. Jde přeci jen o ztrátu několik stovek milionů korun. Pokud je nevinná jistě své teorie obhájí, pokud ne, měl by přijít na řadu přiměřený trest, tak jako by ho dostal kdokoliv z nás.

A jak to vidíte vy? Napište nám svůj názor na facebook nebo na e-meil redakce@pvnovinky.cz

(pž)

Poslat nový komentář