Co týden dal (27. 8. - 2. 9.)

Co týden dal (27. 8. - 2. 9.)
ilustrační foto

 

„Tykadlový“ Roman Smetana z Olomouce se má vrátit zpět do vězení. Soud totiž v úterý zamítl stížnost bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Podle Nejvyššího soudu Smetana tím, že na volební billboardy politikům přimaloval tykadla, překročil hranici politického projevu a dopustil se útoku na majetek. Podle mého názoru tento „rozsudek“ svědčí o úrovni české justice. Na řidiče Smetanu si bič našla, na spoustu jiných, kteří překročili etickou hranici politického  projevu a pomáhali rozkrádat majetek této země, však nestačila. 

 

Prezident Václav Klaus na přehlídce Země živitelka v Českých Budějovicích mírnil stesky zemědělců na letošní úrodu. Mimo jiné prohlásil, že pokud má u potravin na výběr, tak dává přednost českým výrobkům. Vyzval veřejnost, aby činila totéž. To se mi tedy ulevilo. Sice to proklamuje v době, kdy zdaleka už nejsme ve výrobě zemědělských produktů  a potravin vůbec tak soběstační, jako před dvaceti lety, ale aspoň něco...

 

Politologové tvrdí, že se čeká konec vlády. Kabinet Petra Nečase prý překročil hranici toho, co je prezident Václav Klaus ještě schopen skousnout. Odvolání prostějovského rodáka Lessyho z funkce  policejního prezidenta je vnímáno jako otevřená výzva k boji. Což o to, klidně bych poslala současnou vládu do propadliště dějin, ale máme vůbec někoho, kdo by tuto zemi dokázal smysluplně vést?

 

Církevní restituce se promílají docela dlouho. Mě velmi příjemně překvapilo Prohlášení proti hysterii zpěváka Janka Ledeckého. Klobouk dolů – zatím jsem neslyšela rozumnější a pravdivější odmítnutí vládního návrhu. Ledecký (mimochodem – vystudovaný právník) neodmítá restituce jako takové, ale tvrdí, že současná podoba návrhu zákona je špatná. Mimo jiné i proto, že počítá s finančním vyrovnáním s církvemi, které byly u nás zaregistrovány až po roce 1989. Například Apoštolská církev, zaregistrovaná právě ve zmíněném roce 1989, má dostat víc než miliardu korun. Proč?

 

Olga Katolická

 

 

  

 

Poslat nový komentář