Nad Prostějovskem cvičí poprvé v historii piloti Aliance

Nad Prostějovskem cvičí poprvé v historii piloti Aliance
ilustrační foto

Prostějov (bat) Vojenské letouny zaplnily vzdušný prostor nad Prostějovskem, brázdit oblohu budou až do 21. září. Poprvé v historii totiž Česká republika hostí Ramstein Rover, mezinárodní cvičení vzdušných jednotek NATO, které probíhá ve třech oblastech v republice. A Prostějov spolu s okolím patří do jedné z nich.

Aliančního cvičení se účastní celkem 17 zemí. "Účast přislíbily například Belgie, Estonsko, Francie, Itálie, Velká Británie, Spojené státy či Turecko, a to buď zapojením letecké techniky nebo účastí přesunutých leteckých návodčích a instruktorů,"sdělil tiskový mluvčí cvičení Zdeněk Zeman s tím, že během cvičení budou piloti létat na letounech A10, F-16, L-39 či vrtulnících Mi-17 a dalších.

"Kromě letounů L-159, které budou využívat mateřskou základnu v Čáslavi, bude ostatní letová činnost probíhat primárně z 22. základny letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a dále ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Boletice se zapojením vojenských profesionálů 73. tankového praporu v Přáslavicích," dodal Zeman. Létat budou vojáci vždy ve všední dny v době od 8 hodin ráno do 11 hodin večer. V sobotu a v neděli se nelétá.

"Součástí cvičení jsou ostré střelby na leteckých střelnicích Vojenských újezdů Libavá a Boletice. Během cvičení budeme také létat bez munice nad Olomouckým a Jihočeským krajem, kde budou pozemní návodčí procvičovat spolupráci s piloty letounů," dodali vojáci s tím, že se omlouvají za zvýšený hluk.

Na ten si zatím obyvatelé v obcích nestěžují. "Létají tu od pondělí, zatím jsme ale žádné stížnosti na nadměrný hluk nezaznamenali. Naše obyvatele jsme na situaci upozornili na internetu a krátkým hlášením rozhlasu. Kdyby přesto někdo volal, podáme mu podrobnější informace," řekla starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

(bat)

Poslat nový komentář