Další část zámku ožije mládím

Další část zámku ožije mládím
ilustrační foto
Další fotky: 
Další část zámku ožije mládím
Další část zámku ožije mládím

Ve čtvrtek 6. září dopoledne  byla otevřena zrekonstruovaná část prostějovského zámku. Prostory v západním a jižním křídle budou napříště sloužit potřebám dětí a mladých lidí tanečního a literárně dramatického odboru Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose. Slavnostního přestřižení pásky se zhostili tři náměstci primátora Prostějova – Alena Rašková, Ivana Hemerková a Jiří Pospíšil – a ředitelka ZUŠ Eliška Kunčíková. „Pojďte se přesvědčit, že máme nejkrásnější taneční sál v České republice,“ pozvala přítomné k prohlídce ředitelka ZUŠ.

 

Složité komunikační cesty původní stavby vyřešila v prostoru nádvoří moderní přístavba se schodištěm. Architekti pro ni zvolili dřevo a sklo. Uvnitř byly podle možností ponechány zachovalé kamenné portály a zmíněný taneční sál v západním křídle zdobí zrestaurované unikátní nástěnné malby, jež zcela jistě pocházejí z dob rané renesance. Nově byly vybudovány učebny, hygienická zázemí a šatny, bezbariérový přístup vyřešil výtah.

 

„Jsem maximálně spokojený. Konečně se začíná víc rýsovat, v jaké podobě bude v budoucnu zámek fungovat,“ prohlásil primátor města Miroslav Pišťák. O možném využití dalších částí zámku se podle něho stále diskutuje. „Není to jen o našich představách, svou roli hrají náklady, různé technické problémy a řada jiných věcí. Já osobně bych byl rád, kdyby zde dostal prostor začátek městské galerie,“ dodal Miroslav Pišťák s tím, že stavební práce budou pokračovat tak, aby mohl být zámek maximálně využíván.

 

S opravou jižního a západního křídla zámku se začalo loni v dubnu a práce skončily v polovině letošních prázdnin. Stavební firma sanovala objekt proti vlhkosti, staticky zabezpečila spodní stavbu a stropní konstrukce, pustila se do rekonstrukce bývalé vinárny, opravila části mezipatra jižního křídla a druhého nadzemního podlaží západní části i části jižního křídla. Podle náměstka primátora Zdeňka Fišera přesáhly celkové náklady na tuto etapu 27 milionů korun, přičemž dotace z Regionálního operačního programu regionu činily 9,6 milionů korun.

 

V letech 2009 – 2010 bylo opraveno východní křídlo zámku, kde dnes sídlí Regionální informační centrum. Rekonstrukce této části přišla na 14 milionů korun, z toho polovinu tvořila dotace ROP. Dalších 6 milionů spolklo vybudování kanalizace a téměř 11 milionů stála rekonstrukce prvního patra východního křídla pro potřeby Domovní správy.

 

Olga Katolická

Poslat nový komentář