Dětské kuřecí párky nejsou vhodné pro děti

Dětské kuřecí párky nejsou vhodné pro děti
ilustrační foto

Mnoho rodičů vybírá právě podle poutavé etikety „dětské párky“ nebo „dětská šunka“ a věří, že výrobky právě takto označené jsou tím nejlepším pro jejich děti. Jsou ale tyto výrobky opravdu vhodným produktem pro děti nebo je to jen reklamní tahák na důvěřivé rodiče?

Podle testu MF Dnes jsou právě takto označené výrobky vhodné pro děti asi jako kočičí žrádlo pro psa a navíc i další informace na etiketě jsou nepravdivé. Například tolika oblíbené dětské kuřecí párky s vitaminy, vyráběné společností Vodňanská drůbež a.s. (patřící do holdingu Agrofert Andreje Babiše – lídr hnutí ANNO 2011) jsou pro děti absolutně nevhodné. Obsahují totiž fosfáty, které výrobce na obale popírá. Párky nejsou z masa, ale z pouhého separátu, což je strojně oddělené maso. Analýza ukázala, že v těchto párcích je daleko více tuku a informace na etiketě je tedy pro výrobce spíše alibistická. Tyto párky obsahují také velké množství tzv. éček, ale malé množství soli, což je však jediná přednost tohoto produktu.

Pro děti tedy tento výrobek není zcela rozhodně vhodný jako zdroj vitaminu, jak líbivě tvrdí obal těchto párků se žlutým kuřetem a nelze jej doporučit.

Výrobky označené jako „dětské“ nepodléhají tak přísným kritériím jako jsou kojenecké. Jejich složení žádná norma neurčuje, potravinářské předpisy se jimi vůbec nezabývají. To dává volnou ruku výrobcům, kteří tak mohou dětem nabídnout teoreticky cokoli, i výrobky, které jim mohou zdraví poškodit. Žádná pokuta jim za to nehrozí.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/test-mf-dnes-potravin-pro-deti-de2-/ekonomika.aspx?c=A120906_224409_test_brm

(red)

 

Poslat nový komentář