Jedovatý metanol dovedl Česko až k prohibici

Jedovatý metanol dovedl Česko až k prohibici
ilustrační foto

iDNES 14.9.2012 - Vláda vyhlásila prohibici. Zákaz prodeje kořalky může trvat týdny. Ministr zdravotnictví Leoš Heger zakázal prodávat lihoviny obsahující více než 20 procent alkoholu ve všech obchodech, restauracích a podobných podnicích. Reagoval tak na sérii otrav pančovaným alkoholem obsahujícím jedovatý metylalkohol. Opatření vstoupilo v platnost ihned při vyhlášení, platí do odvolání.

Heger na tiskové konferenci nejdříve uvedl, že mimořádné opatření platit několik dnů. "Opatření je dramatické, ale dává jistotu, že se situaci podaří rychle vyřešit," prohlásil. Později svůj odhad upravil. "Řekl jsem jen takovou velmi povrchní spekulaci. Počítal bych to spíš v několika málo týdnech," řekl pro MF DNES.

Jedním z důvodů úplného zákazu prodeje kořalky je podle Hegera první zaznamenaný případ otravy metylalkoholem v Praze. Pacient skončil ve Všeobecné nemocnici na Karlově náměstí umělém spánku.

Podnikatelům, kteří by nařízení porušili, hrozí pokuta až tři miliony korun, případně dočasné uzavření provozovny. Láhve s alkoholem se nesmí v obchodech a barech ani vystavovat. Zákaz se týká také míchaných nápojů.

"Rozumím snahám ministra Hegera ochránit spotřebitele, ale nemyslím si, že je to krok, který spotřebitele ochrání," reagoval ihned po vyhlášení zákazu pro Českou televizi Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihu. Podle něj prohibice spíše posílí černý trh.

Dodržování zákazu budou během víkendu kontrolovat hygienici a policisté. Ti vyrazí do terénu už v pátek večer.

"Opatření se týká naprosto všech míst, kde se alkohol prodává. Obchodů, restaurací, barů, diskoték, benzinových pump i internetového prodeje," řekl iDNES.cz mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/vlada-vyhlasila-v-cesku-prohibici-dla-/domaci.aspx?c=A120914_190755_domaci_js

 

Poslat nový komentář