Město pojmenovalo novou ulici, bude to Staškova

Město pojmenovalo novou ulici, bude to Staškova
ilustrační foto

Jak složité může být rozhodování o pojmenování ulice si vyzkoušeli na svém včerejším zasedání zastupitelé města Prostějova. Ti se chvíli dohadovali, zda se nová ulice bude jmenovat pouze Staškova či celým jménem Antala Staška.

 

Prostějovští zastupitelé včera rozhodli, že obyvatelé města si budou muset zvyknout na novou ulici, která ponese jméno českého spisovatele Antala Staška. Jmenovat se bude ale krátce Staškova. To se však některým představitelům města příliš nezamlouvalo.

"Myslím si, že samotná Staškova nikomu nic neřekne. Kdyby se jmenovala Antala Staška, hned by každý věděl, o koho jde," vzal si jako první slovo komunistický zastupitel Jaroslav Šlambor.

Na jeho návrh okamžitě zareagoval jiný zastupitel, občanský demokrat Tomáš Blumenstein. "Přijde mi mnohem srozumitelnější, když je název jednoslovný. V minulosti jsme dokonce takto některé ulice, které měli v názvu více slov, přejmenovávali."

Spor kolegů se proto pokusil rozřešit Václav Kolář z TOP 09. "Nejraději bych dal za pravdu oběma kolegům. Ale pozastavil bych se nad tím, že dnes už se o tomto autorovi neučí ani děti ve školách. Navrhoval bych tedy spíše Antala Staška, aby bylo opravdu jasné, o koho jde."

Snaha osvětlit lidem procházejícím ulicí původ jejího názvu vnukla okamžitý nápad opět Tomáši Blumensteinovi. "Navrhoval bych, aby se tedy jmenovala Staškova a na začátek ulice bychom umístili desku s vysvětlením, kdo to vlastně Antal Stašek byl," mínil.

S třetí, zatím opomíjenou možností názvu, by však ráda počítala sociálnědemokratická zastupitelka Alena Rašková. "Dávám protinávrh, aby se ulice jmenovala A. Staška. Pro mnohé je to při psaní například na doručovací adresu dopisu kratší než Staškova," myslí si.

Na dohady svých kolegů už se zřejmě nemohl dívat zastupitel Zdeněk Peichl z ODS, i on tak podal protinávrh, kterým diskuzi nadobro ukončil. "Dávám protinávrh, abychom k nápisu A. Staška připsali kdo to byl a nejméně dvě jeho knihy, aby skutečně každý věděl, po kom se ulice jmenuje," řekl a rozesmál tak své kolegy v sále.

Ti nakonec dvaceti hlasy odsouhlasili, že v Prostějově budou mít ulici Staškovu.(bat) 

 

Komentáře

Nic proti Antalu Staškovi, ale jaksi mi chybí pojmenování ulic po akademiku O. Wichterlem - Navrhoval bych přejmenovat ulici Svatoplukovu v úseku od pomníku na křižovatce Svatoplukova - Vrahovská směrem k nádraží. Snad by to pro zastupitelstvo nebyl takový problém. Druhý rodák, po kterém mi chybí pojmenování některé ulice je Rudolf Plajner - viz údaj z Wikipedie.
"RNDr. Rudolf Plajner (5. dubna 1901 - 23. června 1987) byl jednou z důležitých osob výchovy mládeže v Československu v minulém století. Jako pedagog, ale také jako skaut, se celý svůj život snažil vychovávat mládež v duchu skautských ideálů a vést ji tak především k zodpovědnému a čestnému životu. Stejně tak ovlivňoval i vedoucí ve skautské organizaci, aby oni sami byli schopni dál vychovávat. V tomto jeho úsilí mu bylo střídavě pomáháno a zabraňováno. Jak během německé okupace, tak komunistického režimu byl vězněn.

Poslat nový komentář