Opravy Plumlovské přehrady startují

Opravy Plumlovské přehrady startují
ilustrační foto

Dlouho očekávaná oprava Plumlovské přehrady je tu, na rok se uzavře průchod přes korunu hráze. Od pondělí až do podzimu příštího roku se tak přes hráz nedostanou automobily ani chodci.

"Od tohoto pondělí bude uzavřená koruna hráze Plumlovské přehrady pro automobily i pro pěší. Dlouho očekávaná oprava Plumlovské přehrady potrvá až do podzimu příštího roku. Do té doby bude na staveniště vstup zakázán," informuje mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Podle ní oprava plumlovské hráze patří mezi jednu z nejnáročnějších vodohospodářských akcí v České republice. "Rekonstrukce návodního líce a koruny si vyžádá 136 milionů korun a má být celá dokončena v září příštího roku," doplňuje.

V těchto dnech tak startují dlouho odkládané opravy. „Průtahy při přípravě této veřejností i médii očekávané akce jsme nemohli nijak ovlivnit,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Zdlouhavé projednávání bylo podle něj přímo úměrné velkému objemu potřebných financí, ale také nezbytné vzhledem k dodržení zákonných postupů. Připomněl například odvolávání v tendrech neúspěšných firem a následné dlouhé zákonné lhůty pro vyřízení těchto podnětů. „Veškeré námitky se ukázaly jako neopodstatněné, ale až po několika měsících,“ dodal Radim Světlík.

Opravy přehradě přinesou především sanaci podloží před návodní zdí štěrkopískovými pilíři a stavbu nového mostu včetně bourání konstrukce toho dosavadního, ale také zařízení na srážení fosforu ve vodě, což výrazně omezí objem živin pro sinice, nebo opravu koruny hráze, která se dočká i nového povrchu, zábradlí, osvětlení a dalšího vybavení.

Plumlovská přehrada má po opravách minimálně dalších 50 let sloužit své hlavní funkci, tedy ochraně lidských životů a obydlí při povodních. „Hráz pak po provedené opravě dokáže převést až desetitisíciletou kontrolní povodňovou vlnu,“ uzavřel generální ředitel Radim Světlík.

Nakonec má Povodí Moravy vzkaz i pro ty, kteří minulý týden odčerpali ze strojů připravených na stavbě pohonné hmoty. "Od minulého týdne, kdy se nenechavci pokusili odčerpat z našich zaparkovaných bagrů naftu, jsou přes noc nádrže v těžké technice prázdné a pohonné hmoty se tam dolévají ráno až těsně před zahájením prací," vzkazuje zlodějům Tomíčková.

(bat)

Poslat nový komentář