Zaplatí obyvatelé Prostějova více za odpad?

Zaplatí obyvatelé Prostějova více za odpad?
ilustrační foto

Obyvatelé Prostějova možná budou muset zaplatit více za odpady. Poplatek nyní činí 492 korun za rok. Novela zákona o odpadech umožňuje obcím zvednout ho až na tisíc korun. Zda a o kolik se poplatky zvednou, projedná rada města.

"Zatímco doposud byla stanovena maximální částka 500 korun za rok, nově to může být až dvojnásobek," informuje starosta Prostějova Miroslav Pišťák. Zároveň však občany uklidňuje a říká, že se rada v tuto chvíli řídí dvěma snahami. "Tou první je, abychom jako město na odpady co nejméně dopláceli. Tou druhou je pak naopak to, abychom přespříliš nad míru únosnou nezatěžovali občany města. Budeme hledat rozumný kompromis, určitě ale nechceme jít cestou maximálního poplatku," dodal.

Možné zvýšení poplatků se příliš nelíbí některým z obyvatel města. "Myslím si, že poplatek je už nyní dost velký, měli by se raději zaměřit na to, aby jim poplatek zaplatili ti, kteří jej dluží," míní Hana Šedá z Prostějova.

Rada města zatím jednání o výši poplatků odložila až do příštího setkání, radní si totiž chtějí nechat zpracovat například posudek, kolik bylo v loňském roce dlužníků, komu případné poplatky prominout nebo koho do nich naopak zahrnout.

"Město ročně doplácí na odpad zhruba 20 milionů korun. Ve chvíli, kdy vstoupí v platnost nový zákon, budeme navíc za tunu odpadu platit za odvoz na skládku 1 500 korun, časem to může být i 2 500 korun, dnes je to tisíc. A to není město schopno utáhnout," vysvětluje náměstek primátora Jiří Pospíšil.

"Dnes odvážíme do brněnské spalovny 10 tisíc tun odpadu. Spalovna v našem kraji je to, co by udrželo výdaje města v normě," zmínil také velké předvolební téma.(bat) 

Poslat nový komentář