Stane se Žena regionu 2012 hejtmankou?

Stane se Žena regionu 2012 hejtmankou?
ilustrační foto

Markéta Záleská – nová tvář v politice, která se prosadila ve své profesi

Už teď je jasné, že Olomoucký kraj bude mít po volbách nového „šéfa“ nebo „šéfku“. Stávající hejtman Martin Tesařík již není lídrem kandidátky sociálních demokratů a voliči za týden rozhodnou, kdo ho nahradí. V některých stranách možná chybí dostatek osobností, protože v nabídce možných budoucích hejtmanů najdeme například dva poslance. Jinou cestou šla ODS, která dala šanci nové tváři, když do čela své kandidátky nominovala ředitelku neziskového Muzea olomoucké pevnůstky Markétu Záleskou.

Opravila pevnost…

Někteří hejtmanští kandidáti se mohou pochlubit hodinami odsezenými na schůzích, úspěšnými i neúspěšnými kandidaturami nebo roky ve volených funkcích. Markétu Záleskou voliči poznají spíše díky jejímu životnímu a profesnímu příběhu, který dosud nebyl spojen s kariérní politikou.

M.Záleská sice pochází z Olomouce, ale, jak říká, její rodina i různé aktivity ji spojují i s dalšími částmi našeho kraje. „Můj táta bydlí na Šumpersku, máma strávila část života v Prostějově a já dnes učím cestovní ruch na vysoké škole v Přerově,“ potvrzuje svoje vazby v regionu M. Záleská.

Hlavní aktivitou vystudované překladatelky je v současnosti Muzeum Olomoucké pevnosti, díky kterému ožila zapomenutá část centra Olomouce. Muzeu se podařilo opravit Korunní pevnůstku a vdechnout jí i bohatý kulturní život. „Mé aktivity v muzeu bych srovnala s řízením středně velké firmy: musela jsem shánět finance, zadávat projekty, řídit stavbu, věnovat se propagaci a po zprovoznění zařizovat program,“ popisuje své manažerské zkušenosti M. Záleská.

…založila trhy

Korunní pevnůstka není ovšem jediným úspěšným projektem, který M. Záleská uvedla v život. V posledních letech doslova ze země vydupala Hanácké farmářské trhy. K nápadu ji přivedl zájem o bezpečnost potravin i zahraniční zkušenosti, které získala jako novinářka nebo průvodkyně. „Věřila jsem, že náš venkov je plný farmářů, kteří vyrábějí kvalitní potraviny, a to často typické pro náš

kraj. Investovala jsem do stánků, objela celý region, vytipovávala si z různých zdrojů nejlepší farmáře a pěstitele,“ představuje zrod dnes už osvědčeného projektu jeho iniciátorka a dodává: „Díky farmářským trhům a jejich přípravě jsem podrobně poznala problémy venkova i našeho zemědělství. A i to bych chtěla zúročit jako kandidátka v krajských volbách.“

Protřelým politickým matadorům v M. Záleské vyrostl konkurent z „jiného těsta.“ A dvojnásob to může platit v době, kdy voliči chtějí od politiků konkrétní řešení a slyší na osobnosti, které se prosadily mimo politiku. Markéta Záleská si navíc umí získat podporu veřejnosti, což dokázala, když jí letos už podruhé čtenáři Deníku zvolili Ženou regionu Olomouckého kraje. Stane se Žena regionu 2012 hejtmankou? O tom rozhodnete 12. a 13. října.

Poslat nový komentář