Prostějov chce opravit mlýnský náhon v sadech

Prostějov chce opravit mlýnský náhon v sadech
ilustrační foto

Část mlýnského náhonu v prostějovských Kolářových sadech se možná dočká opravy. Radnice totiž na jeho obnovu zažádala o dotaci ve výši osmi milionů korun. Zhatit její plány tak nyní může jen fakt, že dotace v minulosti byly přidělovány jen přírodním tokům, a to mlýnský náhon vybudovaný v roce 1920 není.

Kvůli špatnému stavu vodného díla se rada města rozhodla požádat o dataci na opravu ve výši téměř 8 milionů korun. „Bavíme se ovšem pouze o části náhonu, která měří 540 metrů. Tedy o té, která protéká sady," informuje náměstkyně primátora Ivana Hemerková. 

Podle ní je otázkou, zda město na tento projekt vůbec dosáhne. "Problém je v tom, že z fondu byly v minulosti dotace přidělovány na přirozené toky. Mlýnský náhon, který byl postaven kolem roku 1920, je tokem umělým," zmiňuje možný zádrhel.

 

Přestože je vodní dílo postavené před devadesáti lety na své stáří ve velmi dobrém stavu, některé jeho části si podle města zaslouží rekonstrukci. „Břehy zpevněné dlažebními kostkami už nedrží. Stačí, když Povodí Moravy upouští více vody nebo více prší a břehy se vymývají," popisuje Hemerková s tím, že z dotace by se zaplatilo vybahnění úseku, zpevnění břežních systémů, ale také výsadba keřů a stromů či výstavba meandru a ostrůvku.(bat)

Poslat nový komentář