Rekonstrukce radnice nebude snadná, objevit se může cokoliv

Rekonstrukce radnice nebude snadná, objevit se může cokoliv
ilustrační foto

Rekonstrukce nové radnice v Prostějově pokračuje, za opravy se utratí 3,5 milionu korun. Podle radních však tato částka nemusí být vzhledem ke stáří budovy konečná.

"Po odkrytí podlahových krytin jsme zjistili velký prohyb stropů, který je na některých místech větší než 5 centimetrů. Způsobily jej zřejmě opravy před dvaceti lety, při nichž se provedly velké zásypy, které postupně propadávaly do mezistropu. Navíc se ukázalo, že trámy jsou něčím napadeny," uvedl již dříve náměstek primátora Zdeněk Fišer.

 

Nyní už rekonstrukce pokročila, z podlahy se odstraňuje suť a po odkrytí trámoví se stanoví návrh sanace stropu. "Po rozsáhlé rekonstrukci vnitřních prostor jsme museli vyměnit podlahové krytiny a sokly, upravit sádrokartonové obložení z důvodu vlhkosti zdiva a další změny oproti projektové dokumentaci. Tyto práce souvisejí s tím, že budova radnice tady stojí 98 let, jsou věci, které se nikdy neopravovaly a řada stavebních prvků a příslušenství jsou za hranicí životnosti," doplňuje svá dřívější slova Fišer.

 

Že je hlavním problémem především stáří radnice si myslí i primátor Miroslav Pišťák, přesto podle něj město udělá vše proto, aby svou dominantu opravilo. "Na penezích hodně záleží, ale když sáhnete do oprav několik desítek let staré budovy, vždycky se něco objeví. Bez ohledu na to, kolik to bude stát, my to jako dobří hospodáři musíme opravit," myslí si.

 

Výše sumy na opravy nyní činí 3,5 milionu korun, podle Fišera se však opravdu může ještě zvýšit. "V dalších dvou letech budou rekonstrukční práce radnice pokračovat, pozornost musíme věnovat opravě dvorního traktu včetně kanalizace, opravě střechy věže a izolaci balkónů,“ popsal náměstek. V souvislosti s rekonstrukcí budovy úřadu byl také proveden protlak z radnice směrem na náměstí, aby bylo možné připojení stánků v rámci vánočních svátků na elektřinu bez pokládání volně loženého kabelu na komunikaci. „Vedení teď bude doplněno o silnější jistič a ukončeno dvěma venkovními rozvaděči s dvaceti zásuvkami na 230 V a osmi zásuvkami na 400 V. Ve výběrovém řízení předložila nejvýhodnější nabídku firma VELINVESTIK z Němčic nad Hanou, finanční objem činí 716 tisíc korun,“ dodal Fišer.(bat)

Poslat nový komentář