Inspekce objevila další tři lahve se smrtícím obsahem

Inspekce objevila další tři lahve se smrtícím obsahem
ilustrační foto/ zdroj: szpi

 

Další tři lahve likérky Drak se smrtícím obsahem metanolu odhalila při svých kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Od začátku září tak počet závadných lahví vzrostl na sedm. Kromě toho bylo hned několik kontrolovaných lihovin pančovaných.

 

 

Téměř 30 tisíc prodejních míst, na kterých odebrala 682 vzorků, navštívila od 7. září Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Sedm z lahví mohlo zabíjet, obsahovaly totiž obrovskou dávku metanolu, tedy nad 500 tisíc mg na litr, což představuje zhruba půlku lahve. Dalších 28 vzorků v sobě obsahovalo stopy denaturačních činidel, které v nich nemají co dělat.

 

"Laboratorní analýza prokázala u 28 vzorků lihovin, které jsou označeny etiketami celkem sedmi oficiálních výrobců, přítomnost zbytků denaturačních činidel 2-propanol, bitrex nebo terciální butanol. Denaturační činidla jsou povinnou příměsí lihu určeného k průmyslovému využití a znemožňují zpracování tohoto lihu v potravinářství. Látka se po smíchání stane nekonzumovatelnou," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

 

Podle něj denaturovaný líh není na rozdíl od lihu potravinářského zatížen spotřební daní, a proto někteří výrobci nelegálního alkoholu používají denaturovaný líh k výrobě lihovin tak, že z něj chemickou cestou denaturační činidla z větší části odstraní. "Prokázání zbytků denaturačních činidel v lihovině tak představuje významnou indicii, že se pravděpodobně jedná o lihovinu vyrobenou nelegálně s cílem uskutečnit daňový únik," dodal. (bat)

 

Poslat nový komentář