Zastupitelé odhlasovali milion do sportu. Dva měsíce před koncem roku

Zastupitelé odhlasovali milion do sportu. Dva měsíce před koncem roku
ilustrační foto

Milion korun pro potřeby sportovních organizací odhlasovali prostějovští zastupitelé na svém úterním zasedání, přestože do konce roku zbývají pouhé dva měsíce. "Napravujeme to, že tyto oraganizace dostávaly dříve víc peněz než je tomu nyní," obhajovali rozhodnutí někteří ze zastupitelů.

Finanční podporu ve výši jednoho milionu korun si rozdělí například Tělovýchovná jednota, Jestřábi nebo krasobruslení. Město se rozhodlo sportovním oraganizacím přispět přesto, že do konce roku zbývají dva měsíce a městský rozpočet je nyní ve ztrátě 22 milionů na daňové výtěžnosti. Také proto mezi sebou zastupitelé při tomto bodě diskutovali na jinak klidném zasedání víc než o jiných.

 

"Vážím si činnosti všech klubů a všech dobrovolníků, kteří se dětem věnují. Ale zároveň, pokud takovou částku dáváme ke konci roku, jímá mě hrůza, kolik by to znamenalo na celý rok," řekl například zastupitel Tomáš Blumenstein a připomněl také mezeru v městském rozpočtu. "Navíc pokud máme ztrátu 22 milionů, považuji to za nezodpovědné." S podobnými připomínkami se ozvali i další.

 

Naopak radní Alois Mačák příspěvek podpořil. "Podpora sportu, kultury a spolků je vždycky tou nejlepší prevencí a tyto příspěvky nejsou zbytečné," řekl. Za návrh se postavil i zastupitel Josef Augustin. "Já osobně s tímto příspěvkem problém nemám, chápu jej tak, že napravujeme to, že tyto organizace dostávaly dříve víc peněz než je tomu nyní," doplnil.

 

"Jsem si plně vědoma toho, že na konci roku to není nejšťastnější řešení. Ale dlouhou dobu se nevědělo, kolik vlastně budeme mít peněz z loterií, a slíbili jsme, že peníze na tyto účely půjdou," obhajovala návrh také náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Podle ní rada po bouřlivých diskuzích vybrala některé z organizací. "Nikdy se nezavděčíme všem," konstatovala.

 

Právě proto se náměstkyně na příští rok chystá dát finanční podpoře spolků konkrétnější ráz. "Chceme zveřejnit seznam kritérií a s jednotlivými předsedy klubů jsme dále v kontaktu. Mezi kritéria by mohl patřit počet dětí, které se sportu věnují, jak moc je sport tradiční a samozřejmě také to, kolik stojí výbava a jaké jsou skutečné provozní náklady. Není to vůbec jednoduché," vysvětlila Hemerková.(bat)

Poslat nový komentář