Zeď soudu žáci ZUŠ nevyužijí, kreslit by na ni ale mohli studenti olomoucké univerzity

Zeď soudu žáci ZUŠ nevyužijí, kreslit by na ni ale mohli studenti olomoucké univerzity
ilustrační foto: bat

Prázdná zeď Okresního soudu v Prostějově, kterou nabídl jeho předseda soudce Vladimír Váňa prostějovské Základní umělecké škole pro kresby žáků, zatím zůstává prázdná. Je totiž tak velká, že by ji děti nepokreslily.

 

Když před několika týdny předseda Okresního soudu v Prostějově Vladimír Váňa nabídl prázdnou zeď žákům místní umělecké školy, všichni byli nadšení. "Myslím si, že je to skvělý nápad, poskytnout zeď dětem. Budou se mít kde realizovat a určitě to bude vypadat moc hezky," řekla tehdy například předsedkyně kulturní komise Milada Sokolová, na kterou se Váňa obrátil.

 

Nyní je však všechno jinak, děti na zeď malovat nebudou. Je na ně totiž moc velká, nezvládly by ji pomalovat a navíc by podle učitelek hrozilo i nebezpečí třeba pádu. "Je pravda, že jsme Základní umělecké škole prostor nabídli, její zástupci se na zeď byli podívat, všichni jsme si mysleli, že by děti mohli stěnu pomalovat třeba graffiti," říká náměstkyně primátora Ivana Hemerková, v zápětí však dodává, že z celého plánu nakonec sešlo. "Nápad je to vynikající, ale pro malé děti nerealizovatelný. Zeď je příliš velká a není v dětských silách ji pomalovat. Navíc uhlídat děti třeba na žebříku by ani nebylo bezpečné," vysvětluje, proč se škola nakonec rozhodla nabídku nevyužít.

 

Přesto zeď prázdná zřejmě dlouho nezůstane. "Jednáme s olomouckou Univerzitou Palackého, která vyučuje také výtvarné obory. Jejich žáci potřebují místo pro praktickou výuku či pro své diplomové práce, které zahrunují také graffiti," nastiňuje možnou budoucnost zdi soudu Hemerková.

 

Zda by však stěnu mohli využívat i pouliční umělci, není jisté. "Rozumím, co tím chcete říct. Mladé lidi jsme tu už měli. Fandím sice takovému umění, zatím se ale nenašel nikdo, kdo by to zorganizoval. Měli jsme tu na radnici chlapce, který se přišel zeptat na nějaká místa, měl ale takovou představu, že by tam mohl malovat každý. A víme, jak to někdy dopadá," říká Hemerková. 

"Kdyby se našla skupina, která by jasně řekla, co chce a kdo za ní stojí, tak si myslím, že by to takový problém nebyl. Ale rozhodně to nemůže být neorganizované, je totiž velký rozdíl mezi graffiti a sprejerstvím," myslí si náměstkyně.

(bat)

Poslat nový komentář