Co týden dal (19. - 25. 11. 2012)

Co týden dal (19. - 25. 11. 2012)
ilustrační foto

Platforma Ztohoven opět dala vyniknout naší „skvělé národní povaze“. Po zveřejnění telefonních čísel českých politických špiček se někteří z nich dozvěděli, jací jsou vlastně zloději. Pisatelé SMS zpráv nejen jim, ale i jejich rodinám přáli to nejhorší včetně rakoviny. Představitel Ztohoven na jejich obhajobu řekl, že kdyby lidi telefonní číslo neznali, mysleli by si to stejně, ale adresát by o tom nevěděl. Takto to ví a co je lepší? No, idiotštější (promiňte mi ten výraz) argument jsem snad v životě neslyšela.

Světská sláva – polní tráva. To říkala už moje babička. Moderátor stanice Nova Karel Voříšek, který doma oprašuje nevím kolik cen z diváckých anket, zmizel z obrazovky. Údajně prý v době studií donášel komunistům. Petr Žantovský jako mediální expert pro Parlamentní listy řekl, že „je to možná po úspěchu komunistů v posledních volbách oživované téma. Před jedněmi z předchozích voleb to podobným způsobem spláchlo Jarka Nohavicu. Přitom nejde o Voříška nebo Nohavicu, ale o komunisty a o pokus vybudovat v nás pocit, že teď všichni budeme bojovat proti komunistům, to je komické.“ Nevím, jak dalece je to komické, ale pravdu má vždycky babička.

V příštím roce nám zase zdraží elektřina. Není jí na trhu málo, proto této cenové relaci moc nerozumím, ale prý je to kvůli příspěvkům na tzv. obnovitelné zdroje. Tento týden jsem poprvé slyšela komentátora na ČT 24 (bohužel, neznám jeho jméno) o tom hovořit naprosto otevřeně. Prý nikdo zatím lidem nevysvětlil, že je to vlastně chyba politiků. Že někdy v době Topolánkovy vlády dali naši politici zelenou obrovským firmám typu ČEZ, které vystavěly pole voltaických elektráren. Tím ale původní a docela dobrou myšlenku, že by malé firmy a rodinné domy měly na střeše pár solárních panelů, čímž by ušetřily a mohly ze systému odebírat méně proudu, v podstatě znásilnili. Dnes na to doplácíme všichni a budeme doplácet ještě dlouho. Fakt prima práce.

Jestli někdo očekával, že historicky první přímá prezidenstská volba proběhne hladce, pak se hluboce mýlil. Předvolební dění začíná připomínat frašku. Jestli Václavu Klausovi nejsou cizí alespoň některé špatné lidské vlastnosti (a my víme, že nejsou), pak musí cítit škodolibé zadostiučinění. Vyřazení tří kandidátů – Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomio Okamury – nahrává zatím vedoucímu tandemu Miloš Zeman – Jan Fischer. Teď jde o to, jestli volby nakonec nebudou odloženy – Dlouhý se údajně hodlá obrátit na Nejvyšší správní soud. Ten nějak rozhodne v zákonem daném termínu a pak běží dvouměsíční lhůta, v níž kandidát může podat ústavní stížnost. Půjdeme s touto hrozbou do historicky první přímé volby? V každém případě - mezinárodní ostuda. Jak jinak.

Představte si, že máme v Praze – Horních Počernicích první parkovací místa s označením, že jsou určena pouze pro ženy. Jestli si teď vzpomínáte na otřepané vtipy o tom, jak my, ženské, (ne)umíme couvat a parkovat, tak si toho nechte. To označení je kvůli naší bezpečnosti. Je blíž vchodu do objektu, kde je dobře vidět, což zvyšuje bezpečnost. V mnoha zemích Evropy je to prý zvykem a na rozdíl od některých jiných, tento se mi líbí.

Olga Katolická

Poslat nový komentář