Inspiraci pro novou halu hledali náměstci v Polsku

Inspiraci pro novou halu hledali náměstci v Polsku
foto zdroj: mestopv

 

Prohlédnout si, jak to dělají jinde, a načerpat inspiraci, přesně to dělali dva náměstci prostějovského primátora Jiří Pospíšil a Zdeněk Fišer minulý týden během své cesty po Polsku, když si prohlíželi tamní multifunkční haly. Zajímalo je, jak jsou haly postaveny, kolik stojí jejich provoz a výstavba.

 

 

Celkem pět bylo multifunkčních hal, které si náměstci primátora Jiří Pospíšil a Zdeněk Fišer během své cesty po Polsku stihli minulý týden prohlédnout. Už za dva roky má totiž v Prostějově podobná hala vyrůst, jako náhrada za Společenský dům v Komenského ulici. „Zatímco v Lešně je nová hala koncipována jako vzdělávací a kulturní centrum, haly ve Šródě jsou spíše prioritně určeny pro sport, nicméně skýtají možnost kulturního využití,“ řekl náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

 

Hala v lešně slouží místním vysokoškolákům. „Studenti využívají její konferenční sál a celou řadu menších sálů pro přednášky a semináře, v suterénu haly jsou další místnosti sloužící jako učebny či zkušebny pro kulturní vystoupení. Velký konferenční sál se dá lehce, pouze otevřením posuvných dveří, spojit v ohromný prostor pojímající přes šest stovek diváků. Právě tento případ nastává, slouží-li hala třeba pro koncerty nebo divadelní představení. Celá stavba je poměrně atypická a zvenčí by nikdo nečekal, jak je uvnitř prostorná,“ dodává Pospíšil.

 

Ve Šródě pak náměstky zaujal především jednoduchý, ale velmi účelně řešený prostor haly u tamní Zemědělské školy s výborným zázemím a velkým sálem, v tomto případě spíše tělocvičnou. "Nicméně, jak jsme byli informováni, pouhým položením speciálního koberce na podlahu, přičemž instalace koberce je velmi jednoduchá, zde vznikne plocha vhodná i pro tanec a právě takové akce zmiňovaná hala také hostí. Kapacita haly je až tisícovka osob, míst k sezení je zhruba o tři stovky méně. Náklady na stavbu přišly Šródu v přepočtu na zhruba pětačtyřicet milionů korun,“ vysvětluje náměstek Zdeněk Fišer. 

 

Zda se podobného zařízení dočkají i obyvatelé Prostějova teď záleží na představitelích města. „Zcela jistě byly dva dny strávené v Polsku velmi přínosné, byť ani jedno zařízení nelze čistě okopírovat a použít pro naše potřeby. Inspirace máme dostatek a věřím, že i konečný návrh nového kulturně-společenského centra v Prostějově nezaostane za podobnými objekty běžnými třeba u našich polských sousedů,“ uzavřel Pospíšil.(red) 

 

Poslat nový komentář