Ještě nevím, asi Zemana, odpovídají Prostějované v anketě o volbě prezidenta

Ještě nevím, asi Zemana, odpovídají Prostějované v anketě o volbě prezidenta
ilustrační foto

 

Prostějov (bat) Komu hodí do urny svůj hlas v nadcházející volbě prezidenta obyvatelé Prostějova? Napovědět by mohla video anketa, kterou v uplynulých dnech v ulicích Prostějova natočilo prostějovské TF Studio

 

 

"Anketu jsem natočil na žádost mé kamarádky Anny Tiché, která je spoluautorkou webu www.volba-prezidenta.cz. Ten vznikl kvůli nedůvěře v média, která o volbách a jednotlivých kandidátech na prezidenta informují. Proto nyní vznikají ve městech tyto video ankety s obyčejnými lidmi," vysvětluje vznik videa jeho autor Tomáš Fraus s tím, že stejný materiál byl natočen například i v Brně nebo Praze.

 

Podle videa Prostějované nejvíce fandí Miloši Zemanovi, jiní jsou zatím stále nerozhodní. "Překvapilo mne, že mnozí lidé ještě stále nemají jasno. Přišlo mi, že se nerozhodují ani tak podle toho, co který kandidát nabízí, jako spíš podle svých sympatií," komentuje video Fraus.

To potvrzuje i záznam jedné z trhovkyň na místní tržnici. Ta by nejraději v letošní volbě zvolila Jana Švejnara. Ten ale nekandiduje a tak si nechá žena od štábu vyjmenovat kandidáty, z nichž je jí nejsympatičtější Jan Fischer. Nevadí jí ani jeho minulost a spojení s KSČ. "To mně nevadí, já jsem se měla za komunistů dobře," uzavírá rozhovor prodejkyně.

 

Jiní se přiklánějí k Miloši Zemanovi. "Něco pro republiku udělal, takže asi zvolím ho," myslí si třeba starší muž. Své příznivce však mají v Prostějově také kandidáti Tomio Okamura, Vladimír Franz či Karel Schwarzenberg. "Z vysokého počtu kandidátů je vidět, že panuje přesvědčení, že prezidentem může být zvolen nezávislý kandidát nebo zástupce malé, klidně neparlamentní strany. Na druhou stranu mám pocit, že mnoho opravdových státnických osobností v poli kandidátů nenajdeme. Podle mého odhadu do druhého kola postoupí pánové Fischer a Zeman. Druhé kolo bude velmi těsné, ale vzhledem k aktuální levicové náladě bych tipoval vítězství Zemana 51 ku 49," myslí si politolog Petr Sokol, který míní, že například úspěch Vladimíra Franze může odrážet nedůvěru voličů k současné politice. 

 

"Kandidatura pana Franze začala jako recese,ale časem se přeměnila v určitou formu politického protestu, který je myslím hlavně generační. Voliče bude mít tento "modrý" kandidát asi zejména mezi mladými lidmi. Připadá mi jako odraz hnutí, které stojí za vznikem pirátských stran.  Dostane-li Franz například nad 10%, bude to odrážet nedůvěru velké části voličů k současné politice. Ale zároveň si myslím, že hlasy pro Franze přijdou od lidí, kteří dokáží volit i pozitivně. To ho myslím odlišuje od pana Okamury a jeho příznivců. Tam je ten protest spíše "sládkovského" typu," doplňuje Sokol. 

Ne všichni Prostějované pak s možností zvolit prezidenta souhlasí. "Volba by měla být zrušena a být ta původní parlamentní. Podívej se kolem sebe, kdo všechno bude volit, proboha," reaguje na dotazy štábu jedna z oslovených žen.

 

Zveřejněné video zatím zaznamenalo u divíků velký ohlas, během posledních dní jej shlédlo již několik stovek lidí. "Nejprve jsem měl strach oslovit cizí lidi na ulici, nevěděl jsem zda se s námi budou chtít bavit. Jejich reakce mne ale velmi mile překvapila," hodnotí vznik videa jeho autor Tomáš Fraus. Podle něj se lidé o volbě chtějí bavit. "Mnohdy diskuse pokračovala i nad rámec otázek, které jsme pokládali a které můžete ve videu vidět. Možná také proto je škoda, že se v Prostějově nekonají žádné debaty a kandidáti se ve městě nezastaví. Myslím, že by měli velkou šanci nerozhodné voliče získat a lidé by o takovou diskuzi určitě zájem měli," dodává.

 

See video

Komentáře

Skvěle udělaná anketa, O.K.

Poslat nový komentář