Prostějovská radnice rozdělí kulturní granty

Prostějovská radnice rozdělí kulturní granty
Hudební klub Apollo 13 loni dostal grant na podporu koncertů mladých kapel/ foto: bat

 

Prostějov (bat) Prostějovská radnice vyhlašuje kulturní granty pro příští rok, ucházet se o ně mohou organizace a lidé ve čtyřech tematických oblastech. Stejně jako loni letos nebude drahé "natáčení videodokumentů", šanci ale dostane například grafický návrh brožurky „Nový občánek města Prostějova".

 

 

Rada města Prostějova schválila vyhlášení grantů na kulturní projekty pro rok 2013, své žádosti mohou lidé na radnici nosit až do konce února. „Jde o čtyři tematické oblasti, z nichž většina se opakuje, protože jsme s výslednými produkty velmi spokojeni. V letošním roce nás například potěšil bluegrassový festival, který proběhl v rámci Oživení kultury v Prostějově na náměstí T.G.Masaryka. Lidé si dříve stěžovali, že je na náměstí mrtvo, proto bychom byli rádi, aby se o tento grant někdo přihlásil a v kulturním programu se pokračovalo," říká předsedkyně kulturní komise Milada Sokolová.

 

Nechybí ani téma Představení umění prostějovské mládeže a studentů. "Komise toto téma zařadila pro velký ohlas z minulých let. Kromě studentského Divadla Point jej v minulém roce získal například projekt na podporu mladých prostějovských kapel, které si mohou zdarma zahrát v klubu Apollo 13. Zdálo se nám to jako velmi dobrý nápad," vysvětluje Sokolová.

 

Zda si o grant požádá i na příští rok majitel klubu Apollo 13 Miroslav Hasa ještě neví. "Musím si vše promyslet, ale dá se říct, že o dvě zkušebny, které jsme vybudovali, je velký zájem. Nyní v nich zkouší 8 kapel a jsou plné," informuje s tím, že grant se týkal především koncertů a propagace. "Nájem a elektřina mne ve zkušebnách ročně stojí 40 tisíc, společně s kapelami se na to skládáme. Grant potom využijeme přímo na koncerty, na které chodí podpořit své známé mnoho Prostějovanů," doplňuje.

 

Další téma, kterým jsou Knižní medailonky prostějovských osobností, si dává za cíl vznik brožovaných publikací, z nichž by mohla v budoucnu vzniknout ediční řada. "Novým tématem je Grafický návrh brožurky pro nové občánky města Prostějova. Byli bychom rádi, kdyby už od dětství naši nejmladší začínali pociťovat sounáležitost se svým rodným městem,“ přibližuje téma předsedkyně kulturní komise Milada Sokolová. 

 

Žádosti o kulturní granty je možno podávat na podatelně Magistrátu města Prostějova, nám. T.G.Masaryka 130/14 do 28. 2. 2013. Formuláře jsou ke stažení na webových stránkách města www.prostejov.eu nebo jsou k vyzvednutí na Odboru školství, kultury a sportu Magistrátu města Prostějova.

Témata:

Představení umění prostějovské mládeže a studentů 

Knižní medailonky prostějovských osobností 

Oživení kultury v Prostějově (se zaměřením na náměstí T.G.Masaryka)

Grafický návrh brožurky „Nový občánek města Prostějova“ 

 

 

 

Poslat nový komentář