Základní škola ve Vrahovicích prošla rekonstrukcí

Základní škola ve Vrahovicích prošla rekonstrukcí
ilustrační foto

Prostějov (red) Staré unimobuňky, které už nevyhovovaly současným požadavkům, jsou minulostí. Základní škola Majakovského ve Vrahovicích, která prošla rekonstrukcí za čtyřiačtyřicet milonů korun, nyní svým žákům nabízí mnohem komfortnější prostředí. Bát se rodiče nemusí ani azbestu, který stejně jako v jiných školách ohrožoval zdraví dětí. Rekonstrukce problém vyřešila.

 

Nová historie základní školy se začala psát od roku 2000 kdy architekt Radek Palacký zpracoval studii na „Dostavbu a rekonstrukci ZŠ Majakovského“. Prvním objektem byla budova tělocvičny, která byla dokončena v roce 2002 a byla propojena spojovací chodbou na stávající objekt II. stupně, který byl postaven z takzvaných unimo buněk.

 

Budova II. stupně, která již nevyhovovala dnešním požadavkům na provoz v školních zařízení, byla na podzim roku 2011 zcela odstraněna a na uvolněném prostoru se následně zahájila výstavba nového pavilonu školy. Ten byl navrhnut jako monolitický železobetonový skelet založený na pilotách.

Postavená budova je samostatný třípodlažní objekt s ustupujícími podlažími ve 2. a 3.NP. Součastně je I.NP propojeno spojovacími koridory se stávající tělocvičnou a budovou „staré školy“.

 

Pro děti a učitelský sbor tak vzniklo nové a přívětivější prostředí. V přízemí objektu je umístěn hlavní vstup do školy, centrální šatny, jídelna, sborovna a technická zařízení budovy jako je například kotelna. V dalších dvou podlažích budovy jsou umístěny 4 kmenové učebny, 5 odborných učeben a 6 kabinetů. Na každém podlaží je vybudováno sociální zázemí a všechna podlaží umožňují přístup imobilních osob za pomoci výtahu, který je umístěn v prostoru schodiště.

 

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly výše 44 milionu korun, v roce 2011 bylo uvolněno 5 mil. korun a stejná částka pak do rekonstrukce putovala také v roce 2012.

 

Poslat nový komentář