Basketbalistům zvoní hrana, rozhodnout se má 10. ledna

Basketbalistům zvoní hrana, rozhodnout se má 10. ledna
ilustrační foto

Již několik měsíců to s basketbalem v Prostějově nevypadá dobře. Zvěsti o finančních problémech a možném stěhování se vyrojily znovu předminulý měsíc a další vyjádření zatím neskýtají příliš optimismu. Jaká je nyní situace s prostějovských basketbalem a kdy by mělo dojít k jejímu řešení?

První zvěsti o možné přesunu basketbalového klubu jinam se objevily v polovině listopadu. Podle nich se BK Prostějov měl buď odhlásit ze soutěže, nebo jí přesunout do nedalekého Brna, kde o ní měl zájem celek JBC Brno. Jednání měla být ukončena do konce listopadu.

V tomto termínu však manažer Orlů Petr Fridrich jakékoliv stěhování odmítl. „Liga zůstává v Prostějově a vedení dělá maximum, aby složitou situaci vyřešilo," uvedl pro idnes.cz. Vedení JBC zároveň uvedlo, že o odkup práv na Mattoni NBL usilovat nebude a postup do nejvyšší soutěže si chce vybojovat sportovní cestou, případně na divokou kartu. Jednání o budoucnosti basketbalu v Prostějově však dále probíhala.

Nepřízeň vyšších míst

Další ránu dostali basketbalisté na konci prosince, kdy se schvalují rozpočty kraje a města, které pravidelně řeší i podporu sportovním klubům. Krajské zastupitelstvo však 21. prosince seškrtalo Orlům příspěvek z 1,5 milionu na 700 tisíc a město Prostějov dokonce ani žádnou částku na podporu basketbalu nevyčlenilo. Podle sdělení primátora města Miroslava Pišťáka „by bylo od nás (města) velice nezodpovědné (vyčleňovat prostředky na provoz basketbalu), protože netušíme, co s tímto klubem bude dál.“ A aby toho nebylo málo, upřesnil na konci prosince Miroslav Černošek, jednatel TK Plus, faktického generálního sponzora klubu, že basketbal již není jeho prioritou.

Prakticky ve stejné době předstoupil před hráče předseda představenstva Milan Matzenauer, aby je seznámil s tíživou situací. "Děláme, co se dá. Doba je však těžká,“ uvedl v jednom z mála vyjádření pro veřejnost.

(Zatím) minimální dopady

Že nejistá situace dopadá i na hráče, je zřejmé. "Na hřišti na problémy nemyslíme. Jsme hráči a děláme, co máme,“ uvedl sice na konci listopadu Jaromír Bohačík, realitou však je, že hráči mají zpožděné výplaty, a to již od začátku sezóny. Nejnověji nedostali zaplaceno před Vánoci. "Není to jednoduchá situace. Kdyby k nějakému zpoždění došlo třeba v polovině ročníku. Ale hned na jeho začátku? To není dobré a každý na to pochopitelně myslí," sdělil pod pláštíkem anonymity další z basketbalistů. Nejnověji se k nastalé situaci vyjádřil po prohraném duelu s Pardubicemi pivot Jaroslav Prášil, který se přiklonil spíše na Bohačíkovu stranu. „Nepříjemné to samozřejmě je, nebudu říkat, že není. Samozřejmě nad tím přemýšlíme, bavíme se o tom, ale když přijde trénink nebo zápas, tak to jde stranou a myslím, že to na nás nejde poznat, že bychom poslední dobou hráli špatně a na hřišti se to neprojevuje. Dnes se prostě sešel den blbec, nedařila se nám střelba z dálky, a to naši hru ovlivnilo více než nastalá situace,“ uvedl po devítibodové prohře. Směrem do budoucna je Prášil optimistou. „Jinak bychom tady nebyli. Věřím, že se situaci podaří zachránit,“ dodal. Prášilovi dává za pravdu i pohled na tabulku, ve které se Orli zatím drží v popředí a pokud se nestane nic mimořádného, zajistí si postup i do nadstavbové části soutěže.

Jestli je však pozitivní přístup skutečně na místě, se uvidí 10. ledna, kdy má dojít k další schůzce hráčů s šéfem klubu Matzenauerem, na které se by se měla situace vyjasnit.

(zkl)

Poslat nový komentář