Prostějovští politici hodnotí Klausův projev a amnestii

Prostějovští politici hodnotí Klausův projev a amnestii
ilustrační foto

Tak jako každý rok přednesl prezident republiky na první den roku 2013 svůj novoroční projev. Naposledy k divákům hovořil Václav Klaus, kterému letos uplyne druhé funkční období a podle Ústavy již nemůže kandidovat.

Prezident Klaus se ve svém vystoupení neodchýlil od svých předchozích proslovů a zopakoval v něm řadu témat, řečených v minulých letech. Hovořil realisticky o současné ekonomické situaci, která podle něj není katastrofická, jak se mnozí snaží vylíčit. „Materiálně žijeme ve stavu, jaký žádná z generací našich předků nepoznala,“ uvedl. Problém spatřuje spíše v krizi hodnot a politiky. Vadí mu stále hlubší vykopávání příkopů mezi vládou a opozicí, nesoudržnost a povrchní a populistické řešení problémů. „Veřejnost je dnes a denně mediálně bombardována katastrofickými zprávami a začíná být apatická a bez zájmu,“ zmínil další důvod krize společnost. Řešením však podle Klause není volba lepšího prezidenta či poslanců a senátorů, ale změna myšlení každého z nás, návrat k osvědčeným hodnotám a povinnostem. „Na Nový rok si dáváme předsevzetí. Dejme si každý za sebe alespoň toto jedno a udělejme každý den něco malého pro to, aby nezůstalo jen nenaplněným přáním,“ vybídl občany prezident.

Klaus také nezapomněl na kritiku Evropské unie a byrokracie a kritizoval také odtržení rostoucích nároků všeho druhu od práce a výkonu. V závěru svého projevu pak vyhlásil dílčí amnestii (o jejich dopadech na Olomoucký kraj si přečtěte zde).

A jak se na projev hlavy státu dívají prostějovští odborníci a politici?

„Prezident Klaus správně poukázal na nutnost návratu k tradičním hodnotám jako je například úcta k práci. Druhým vrcholem projevu se podle mého názoru stalo vyhlášení amnestie. To bude samozřejmě vždy kontroverzní a nahlíženo z různých úhlů pohledu,“ uvedl k projevu prostějovský politolog Petr Sokol.

Alois Mačák, 1. náměstek hejtmana a člen Rady města Prostějova prezidentův projev okomentoval krátce: „Stručně a slušně se vyjádřit k počínání prezidenta Klause není objektivně možné. Velmi se těším, až mu v březnu skončí funkční období.“

„Myslím si, že vzhledem k běžnému stylu Václava Klause byla jeho řeč vcelku umírněná. Myslím si ale také, že prezidentova slova např. o ztrátě paměti obyvatelstva nejsou na místě. A takových momentů lze najít víc, třeba varování před lidmi, kteří údajně chtějí odstranit demokracii (Okamura a spol.?). Také mohl svůj projev trochu zlidštit. Co se týče amnestie, tak tam mi nejvíce vadí, že budou propuštěni určité osoby, které by rozhodně být propuštěny neměly (ekonomické delikty, tuneláři apod.)“, tak to vidí Miroslav Chytil (KDU-ČSL), ředitel Muzea Prostějovska a zastupitel města.

 

Poslat nový komentář