Prostějov získal za pět let z evropských peněz přes 95 milionů

Prostějov získal za pět let z evropských peněz přes 95 milionů
ilustrační foto

Od zahájení programovacího období Evropské unie v roce 2008 přišlo na Střední Moravu přes 16 miliard korun na 885 projektů, z toho 565 projektů za 8,6 miliardy je již schváleno. Uvedl to Krajský úřad Olomouckého kraje v tiskové zprávě.

Na letošní rok zbývá rozdělit zhruba jeden a půl miliardy korun.  „Do konce roku budeme mít aktualizovaný finanční plán na další období a budeme tak moct předložit i aktuální harmonogram výzev pro příští rok. Podle posledních propočtů by se mohlo jednat o částku necelé půldruhé miliardy korun,“ doplnil ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava Ivan Matulík. O přesném znění výzev bude na svém prvním lednovém zasedání 14. ledna jednat Výbor Regionální rady. „Témata jednotlivých výzev máme zpracována v návrhu,“ potvrdila mluvčí regionálního operačního programu Renata Škrobálková.

Na Prostějovsko z evropských peněz za čtyři roky přišlo na šedesát projektů přes 800 milionů korun. Město Prostějov pak získalo peníze na opravu přednádražního prostoru u místního nádraží (skoro 11 milionů korun), rekonstrukci zámku pro potřeby ZUŠ V. Ambroze (více než 9 milionů korun) či výstavbu sportovního areálu na sídlišti E. Beneše (30 milionů). Za další peníze pak byl revitalizován areál staré nemocnice, vystaveny cyklostezky či zbudovány autobusové zastávky. Celkem dostalo město Prostějov více než 95 milionů korun.

Naopak ani korunu nezískali v Plumlově a v Konice došlo „pouze“ k rekonstrukci silnice z Horního Štěpánova za 50 milionů. V Němčicích pak za evropské peníze revitalizovali náměstí (20,5 milionu) a chystají se na výstavbu víceúčelové haly za více než 42 milionů. Nejvyšší dosud vyplacenou částku pak z prostějovského okresu pak získaly Nezamyslice na stavbu sportovně-relaxačního centra, ve výši 45,7 milionu korun.

(zkl)

Poslat nový komentář