Nová metoda léčby v Nemocnici Prostějov

Nemocnice Prostějov, ilustrační foto
ilustrační foto

Prostějov - Infekční oddělení Prostějovské nemocnice začalo úspěšně léčit záněty střev novou metodou.

Na infekčním oddělení Prostějovské nemocnice, která je členem skupiny AGEL, začali loni na podzim léčit záněty střev novou metodou. Tzv. fekální bakterioteapii použili zatím u jednoho pacienta se zánětlivým onemocněním střev. Z tiskové zprávy Hany Szotkowské, tiskové mluvčí společnosti Agel, vyplývá, že tento zvláštní způsob léčby je v České republice používán od roku 2010 a využívají ji především infektologové v brněnské fakultní nemocnici.

Pomocí fekální bakterioterapie – „transplantace stolice“ se léčí opakované infekce bakterií Clostridium difficile způsobující těžké zánětlivé onemocnění střev. Tímto zákrokem lze „porazit“ infekci, se kterou si neví rady ani nejsilnější antibiotika. „Jde o proceduru, během níž se provádí transplantace stolice od zdravých příbuzenských dárců, kde je předpoklad stejných stravovacích návyků a zdravého mikrobiální skladby stolice. Stolice od dárce se rozpustí v solném roztoku, odfiltrují se pevné části a roztok se sondou zavede do tenkého střeva. Účelem je rozmnožení zdravých bakterií a prevence dalších relapsů choroby,“ říká primář infekčního oddělení prostějovské nemocnice MUDr. Zdeněk Prokeš s tím, že tato terapie je až překvapivě účinná. „Přibližně do 48 hodin po transplantaci se uzdraví až 80 procent pacientů. Odezní zánět střev, klesá teplota, vrací se chuť k jídlu,“ doplnil primář.

Pomocí této metody na infekčním oddělení vyléčili 85-ti letého pacienta, který trpěl již čtvrtým relapsem této choroby. Na jeho střevní potíže nezabíraly žádná antibiotika, takže lékaři přistoupili k této zvláštní metodě. „Po úspěšném výkonu příjemce i dárce třikrát prodělali mikroskopické a bakteriologické vyšetření stolice. Navíc jsme muže tři měsíce sledovali,“ dodal MUDr. Zdeněk Prokeš

První doložená transplantace stolice proběhla už v roce 1958 na Lékařské fakultě Coloradské univerzity v Denveru na čtyřech pacientech s těžkými průjmy bez odezvy na klasické terapie. Všichni se zotavili do 48 hodin. Nejen mezi obyčejnými lidmi, ale ani mezi lékaři nepatří tato metoda mezi vyhledávané, protože představa přijetí cizí stolice se mnoha lidem nezamlouvá, proto je důležitá správná komunikace s pacientem i jeho rodinnými příslušníky.

Zdroj: Tisková zpráva skupiny Agel

(red)

 

Poslat nový komentář