Odborníci se neshodují, zda úplná kompenzace nájemného z oprav pomůže

Odborníci se neshodují, zda úplná kompenzace nájemného z oprav pomůže
ilustrační foto

Ve středu jsme informovali na našich stránkách o rozhodnutí Rady města zvýšit podíl investic do opravy městského bytu na kompenzaci nájemného na sto procent (více zde). Zjišťovali jsme proto reakce kompetentních osob, zda je naděje města, že se zvýší počet žadatelů o tyto byty, opodstatněná.

„Nepřísluší mi hodnotit rozhodnutí Rady města, ale s jeho věcnou podstatou nemám problém. Může to přispět ke zvýšení motivace pořídit si tyto byty,“ uvedl jednatel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša. „Konkrétní dopady na zájem však teprve poznáme. V takto složité době lidé obracejí každou korunu,“ dodal, že je třeba teprve vyčkat reálných výsledků. Zvýšení motivace jako hlavní důvod změny však zpochybňuje předseda dozorčí rady Domovní správy a radní Pavel Smetana. „Domnívám se, že dnes je k dispozici dostatek volných bytů v soukromé sféře, které si lidé raději pořídí do svého vlastnictví, než aby bydleli v pronajatých městských bytech. Kromě toho byty nabízené s novou podmínkou jsou většinou již staré a rozlehlou velké, a jejich rekonstrukce by si proto vyžádaly značné náklady,“ uvedl Pavel Smetana. Nájemci těchto bytů by navíc po vypršení kompenzační lhůty museli platit vysoký nájem. „A na to dnes není kupní síla,“ dodal Smetana. Vladimír Průša pak upozorňuje, že záleží i na lokalitě, v níž se uvedené byty nacházejí. „Někde jsme o ně měli zájem, i když byla kompenzace pouze 75%, někde se to nepodaří ani se sto procenty,“ dává částečně za pravdu Smetanovi jednatel Domovní správy.

S tím, že byla stoprocentní kompenzace schválena, vyjádřila uspokojení i radní města Milada Sokolová. „Jsem ráda, že opatření prošlo, protože jej považuji za spravedlivé. Pokud někdo opravuje městský byt, má právo na to, aby si tyto náklady poté zdarma odbydlel v plném rozsahu. Pokud změna skutečně zvýší zájem o městské byty, bude to výhodné i pro město, které tak opraví svůj bytový fond, aniž by se o to muselo starat,“ uvedla Sokolová. 

(zkl)

Poslat nový komentář