Únik kejdy v Seničce nemá viníka, může za něj technická závada

Únik kejdy v Seničce nemá viníka, může za něj technická závada
ilustrační foto

Únik čtyř set metrů krychlových zkvašených zvířecích výkalů ze Zemědělského družstva Senička, který loni v červenci zamořil dvacet kilometrů řeky Blaty až k ústí do Moravy, nebude mít konkrétního potrestaného. Alespoň prozatím. Policie totiž případ odložila s tím, že šlo o technickou závadu. "Prověření úniku kejdy bylo ukončeno odložením, neboť se neprokázalo podezření ze spáchání přestupkového nebo jiného protiprávního jednání. Soudní znalec ve své zprávě uvedl, že šlo o technickou závadu," uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Česká inspekce životního prostředí si však nechala zpracovat již dva posudky, a pokud se prokáže něčí zavinění, hrozí za únik několikamilionová pokuta.  "Jsme před uzavřením šetření. Ze závěrů posudku vyplývá, že jednou z možných příčin havárie bylo nevhodné provedení kotvicích prvků při výstavbě jímky a samotná jímka včetně skrytých částí, základů, byla za dobou životnosti. Havárie byla tak v tomto případě otázkou času," informoval Radek Pallós, ředitel oblastního inspektorátu Olomouc. Posudkář nyní zjišťuje, zda byl stav jímky zemědělským družstvem ovlivnitelný.

Zemědělské družstvo nicméně již pracuje na opravě jímky. Podle informací ředitele Jaroslava Navrátila je nyní oprava ve fázi vyřizování potřebné dokumentace. „Hotovo by měl být v tomto roce,“ dodal.  Zemědělci se již také s rybáři vypořádali, protože sedm set kilogramů uhynulých ryb museli odklízet právě oni a zajišťovali i nasazení nových živočichů.

Život v Blatě se již mezitím vrací do normálu, v srpnu se v řece objevili první hrouzci a mřenky. Úplná obnova ekosystému však podle odborníků potrvá několik let.

(zkl)

Poslat nový komentář