Kraj zkrátil podporu kultuře o třetinu, dostane necelých 5 milionů

Kraj zkrátil podporu kultuře o třetinu, dostane necelých 5 milionů
Hejtman Jiří Rozbořil podepisuje smlouvu na podporu kulturních akcí.

Zhruba 4,6 milionu korun pošle letos kraj na pořádání kulturních akcí v Olomouckém kraji, loni přitom podpora činila 6,75 milionu. Nejvíce dotací, pět, obdrží akce z krajského města Olomouce, Prostějov získá podporu pouze pro pořádání recitační soutěže Wolkerův Prostějov.

Oproti loňskému roku došlo v oblasti přímých podpor v oblasti kultury ke zhruba třetinovému úbytku, kraj se totiž rozhodl zcela škrtnout položku Akce k významným příležitostem Olomouckého kraje. Ostatní aktivity pak byly pokráceny o zhruba deset procent. Statutární město Prostějov proto obdrží na letošní ročník Wolkerova Prostějova místo loňských 150 tisíc "jen" 140 tisíc. Kraj minulý týden podepsal smlouvy také s vybranými sportovními organizacemi, které získaly z krajského rozpočtu 20,95 milionu korun, což je zhruba jedenáctiprocentní úbytek oproti roku 2012.

Nejvyšší "kulturní" příspěvek z kraje obdrží Univerzita Palackého na pořádání festivalu Academia film, 900 tisíc, sdružení Musica Viva pak na organizaci Podzimního festivalu duchovní hudby dostalo částku 800 tisíc korun. Celkem kraj podpořil deset kulturních podniků.

Smlouvy s vybranými organizacemi podepsal hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil  v pondělí 28. ledna ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Podporu schválilo krajské zastupitelstvo 21. prosince.

(zkl)

Poslat nový komentář