Moc komunistů na kraji roste, nově ovlivní i zdravotnictví

Moc komunistů na kraji roste, nově ovlivní i zdravotnictví
Koalice socialistů s komunisty na kraji se prohlubuje (zleva Jiří Rozbořil - hejman za ČSSD a Alexandr Černý, lídr KSČM).

Hejtman Jiří Rozbořil slíbil po uzavření koalice ČSSD s KSČM na kraji uspořádat kulatý stůl za účasti odborníků, a to v reakci na petici, která protestovala proti obsazení funkce náměstka pro školství kandidátem KSČM.

Svůj slib nyní plní. „V úterý 26. února od 17 hodin se ve Vlastivědném muzeu v Olomouci uskuteční veřejná diskuse za přítomnosti politologů, historiků a zástupců ČSSD a KSČM. Diskutovat budeme o vývoji od revoluce po současnost, o historii KSČM i důvodech, které nás vedly k uzavření spolupráce s komunisty,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Veřejnosti však bude muset zřejmě vysvětlovat nejen nabídnutí spolupráce komunistům v Radě, ale i obchodních společnostech kraje. Na posledním zasedání totiž vedení kraje obměnilo vedení společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, jejímž prostřednictvím pronajímá majetek pro provozování nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku. Do představenstva společnosti totiž zvolila RSDr. Alexandra Černého a do dozorčí rady krajského předsedu komunistů Ladislava Mlčáka. Pikantní je tato obměna i v souvislosti se slibem krajské koalice „neprivatizovat žádná vlastní zdravotnická zařízení“, tedy zdravotnickou záchrannou službu a odborné léčebné ústavy, který zveřejnila v koaliční smlouvě i programovém prohlášení.

Je to hrozba pro zdravotnictví v Olomouckém kraji, tvrdí Záleská z ODS

Právě to považuje za nebezpečí předsedkyně krajského zastupitelského klubu ODS Markéta Záleská. „Kraj si v programovém prohlášení vytkl neprivatizovat vlastní zdravotnická zařízení, mezi které patří i zmíněné tři nemocnice, které pronajímá společnost Nemocnice Olomouckého kraje. Tento slib ve spojení s obsazení důležitých pozic pány Černým a Mlčákem považuji za hrozbu pro zdravotnictví v Olomouckém kraji,“ uvedl Záleská. Upozornila také na to, že ani jeden z nominovaných komunistů není odborníkem v oblasti zdravotnictví. „Alexandr Černý se celoživotně profiluje v oblasti vojenství, pan Mlčák pak coby poslanec pracoval v úplně jiných výborech než je ten zdravotnický. Odborně na tyto pozice tedy pánové nejsou připraveni,“ upozornila lídryně ODS.

To naopak nepovažuje za problém předseda zastupitelského klubu Starostové pro Olomoucký kraj Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Takové pozice nemusí vždy obsazovat lidé z oboru. Za větší problém považuji, že koalice nejednala o obsazení míst s opozicí," sdělil Jurečka. Jmenování Černého a Mlčáka do vedení společnosti Nemocnice Olomouckého kraje nicméně vnímá jako určitou formu odměny komunistům za uzavření krajské koalice.

(red)

Poslat nový komentář