Zima ještě nekončí, mráz bude trápit celý týden

Zima ještě nekončí, mráz bude trápit celý týden
ilustrační foto

Na sobotní den připadla pranostika o svaté Juliáně připrav vůz a schovej sáně, ale podle předpovědi meteorologů na tento týden, se budou sáně ještě hodit.

Meteorologové hlásí na celý týden sněžení i v nížinách a na horách by mohla připadnout až deseticentimetrová vrstva nového sněhu. Dnešní den je jeden z těch teplejších. V noci přes naše území přejde od severu okluzní fronta a za ní k nám začne kolem tlakové níže nad Polskem proudit studený vzduch. Nad územím Česka bude zataženo, k ránu v severní polovině území postupně sněžení. Nejnižší teploty -1 až -5 °C. Slabý západní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, postupně mírný

3 až 7 m/s. V úterý přes den očekávejme převážně zataženo, od severu sněžení, v polohách pod 300 m přechodně i déšť se sněhem. K večeru od severu protrhávání oblačnosti a sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude večer v Čechách měnit na severozápadní.

Meteorologové očekávají až pěticentimetrovou vrstvu nového sněhu v nížinách, na horách pak pět až deset centimetrů sněhové pokrývky. Budou se tvorřit sněhové jazyky a večer se na mnoha místech bude tvořit náledí. Ve čtvrtek při vyjasnění mohou noční teploty spadnout až k -10°C, v pátek až na -14°C. Do konce týdne se budou denní teplota pohybovat kolem nuly, maximálně vystoupá na +3°C.

Zdroj: www.chmi.cz

(red)

Poslat nový komentář