Ministerstvo obrany představilo v Olomouci další plánované změny

Ministerstvo obrany představilo v Olomouci další plánované změny
Hejtmani Stanislav Mišák (uprostřed) a Jiří Rozbořil (vpravo) na jednání s vedením ministerstva obrany. (zdroj: kr-olomoucky.cz)

První náměstek ministra obrany Vlastimil Picek a náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Petr Pavel přijeli tento týden do Olomouce informovat hejtmana Jiřího Rozbořila, vedení města Olomouce a senátora Martina Tesaříka o plánovaných změnách týkajících se působení Armády ČR v regionu. Schůzky se zúčastnil také generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita a velitel společných sil brigádní generál Ján Gurník.

Zástupci ministerstva obrany informovali o strukturálních změnách, které v reakci na aktuální výši resortního rozpočtu čekají Armádu ČR v průběhu letošního roku a které se nevyhnou ani posádkám v Olomouckém kraji.

Představitelé města v debatě zejména vyjadřovali obavy, že Olomouc ztratí po plánovaných krocích své mnohaleté prestižní postavení významného posádkového města a že změny negativně poznamenají celý region.

Plánované změny se nezamlouvají ani hejtmanovi Olomouckého kraje Jiřímu Rozbořilovi. „Z ekonomického pohledu, na kterém své kroky armáda potažmo ministerstvo staví, je předpokládaná úspora finančních prostředků dosažená ve městě Olomouci podle mého názoru zanedbatelná. Bohužel zrušení Velitelství společných sil a s tím související personální propad jsou pro město i kraj fatální. Navíc, plánované změny týkající se působení Armády ČR nejen v Olomouckém kraji způsobí často nevratné kroky,“ shrnul své názory hejtman Jiří Rozbořil.

„Jedinou dobrou zprávou je zachování 153. ženijního praporu ve Chválkovicích, který je důležitým partnerem integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje v případě krizových situací“, dodal hejtman.

Zástupci ministerstva obrany a armády rovněž potvrdili představitelům Olomouckého a Zlínského kraje a města Přerova definitivní termín opuštění základny na letišti v Bochoři vojáky ke dni 31. 12. 2013. Po jejich odchodu zůstane letiště podle představitelů ministerstva obrany státu, s tím, že přejde od 1. 1. 2014 plynule na státní podnik Letecké opravny Malešice (LOM Praha). O tomto kroku jsme informovali zde.

 

(red)

Poslat nový komentář