Vojáci z Prostějova pojedou znovu do Afghánistánu

Vojáci z Prostějova pojedou znovu do Afghánistánu
Voják Kontingentu speciálních sil Armády České republiky v operaci Enduring Freedom na území Afgánistánu (2006) (ilustrační foto, zdroj: www.601skss.cz)

Zřejmě během první poloviny příštího roku pojedou vojáci z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova znovu do Afghánistánu. Jak uvedly dnešní Lidové noviny, budou "čistit" oblasti, které stále nejsou pod kontrolou vlády.

Pod Hindukúš pojede zřejmě jednotka do padesáti vojáků, jejich přesné úkoly jsou však zatím vzhledem k jejich specializaci na přísně tajné operace zatím nejasné. Alespoň něco však naznačil mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. „Za úkol mají jednak realizovat výcvik afghánských speciálních sil, jednak zasahovat v nedostupných a problematických oblastech a vytvářet zde podmínky pro předání odpovědnosti do rukou afghánské administrativy," řekl mluvčí.  Kromě toho by elitní jednotka mohla mít na starosti ochranu stahujících se vojsk. Právě v první polovině roku 2014 totiž bude odsun gradovat. "Povstalci třeba útočí na opuštěné základny a na odcházející vojáky a pak to prezentují tak, že se jich Američané zalekli," uvedl například Jindřich Plescher, informační důstojník posledního kontingentu provinčního rekonstrukčního týmu. Mezi úkoly prostějovské jednotky v minulosti patřil také výcvik místních bezpečnostních sil.(zkl)

Poslat nový komentář