Lidovec Jurečka kritizuje změny u výdajových paušálů

Lidovec Jurečka kritizuje změny u výdajových paušálů
ilustrační foto

"Statisíce živnostníků dokončují v těchto dnech daňové přiznání. Mnohým z nich usnadňují práci tzv. „paušální výdaje“. Již za rok si však budou muset vybrat – buďto počítat výdaje paušálem a rozloučit se se slevou na dani na manželku a na děti, nebo si vést podrobné účetnictví," uvádí ve svém dnešním prohlášení 1. místopředseda KDU-ČSL a předseda krajských zastupitelů Marian Juračka.

Jurečka upozorňuje, že mnoha živnostníkům se tak zvednou daně třeba o čtyřicet či padesát tisíc za rok. „Je to tak okatě diskriminační opatření, že to u nás nemá obdoby. Znevýhodněni jsou jen sezdaní a živnostníci s malými dětmi. Je to ostudné opatření naší vlády, o kterém ještě mnoho lidí vůbec neví,“ kritizuje Jurečka.Podle druhého muže KDU-ČSL se tak vláda rozhodla pro systémově naprosto destruktivní opatření. "Na místo toho, aby přehodnotila výši daňových paušálů, které jsou nastaveny někdy extrémně vysoko a neodpovídají realitě, tak raději zruší slevu na dani na manželku a děti," pokračuje Jurečka. Vládní rozhodnutí, které začne platit pro daňová přiznání až v příštím roce, je podle něj chybné také proto, že dnes není dostatek plátců do důchodového a daňového systému, protože chybějí děti. Podle Jurečkova modelového výpočtu pak bezdětní živnostníci, kteří užívali daňového paušálu a platili např. daně 10 000 korun, tak příští rok zaplatí daň 34 840 korun. Se stoupajícím počtem dětí pak bude platit. víc a víc.

„Tento zmíněný demografický deficit (málo dětí)  je pak doháněn obskurními důchodovými a jinými reformami, aniž by se řešila prvotní příčina. Neochota pracovitých lidí mít více jak jedno dítě. Zhoršovat tuto situaci tím, že postihnu živnostníky s dětmi, je holý nerozum,“ uzavírá Marian Jurečka.

Modelový příklad živnostníka se dvěma dětmi:

Jakou platíte daň v rámci paušálu za rok 2012?        10 000 Kčmanžel, manželka                                                         1 osobapočet dětí                                                                                  2Jakou budete platit za rok 2013                             až 61 648 KčRozdíl                                                                        51 648 Kč

(red)

Poslat nový komentář