Co týden dal (22. - 28. dubna)

Co týden dal (22. -  28. dubna)
ilustrační foto

Církev v rámci restitucí požádala o desítky vzácných obrazů nevyčíslitelné ceny, o které se stará Národní galerie. Jsou mezi nimi i slavná díla Paula Rubense Umučení svatého Tomáše a Svatý Augustin. Kromě toho stát zřejmě přijde o jednu z nejvýznamnějších památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO – o poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. O památku by se napříště měla starat tamní římskokatolická farnost...

 

Žijeme v době počítačů a moderních technologií, proto mě následující zpráva doslova šokovala. V Chile policie dopadla čtyři členy sekty, která podle úřadů ze strachu z konce světa upálila novorozeně!

 

Ve čtvrtek  jsme se těšili na částečné zatmění Měsíce. Bylo ale tak malinko částečné,  že jasně svítící Měsíc vypadal jen trošičku šišatě.

 

V Liberci mají nový park, který vybudovali buddhisté. Stojí v něm údajně jediná stúpa v České republice –  to je posvátná stavba, o níž buddhisté věří, že má velký duchovní vliv – je zdrojem míru, štěstí a dobrého zdraví. Pro věřící je navíc symbolem soucitu a moudrosti. Slavnostní ceremoniál při otevření parku pro veřejnost zbavil celý prostor negativních vlivů, takže kromě asi 40 druhů vzácných ptáků zde najdete báječnou pohodu.

 

Ministerstvo školství má nový projekt. Jmenuje se Akce návrat a jejím cílem je dostat špičkové vědce ze zahraničí zpět do vlasti. Měly by je přilákat štědré granty a nově vyrůstající vědecká pracoviště vybavená tak, jak se o tom kapacitám za hranicemi Česka ani nezdá. Jen nevím, kdo ta věděcká pracoviště vybuduje. Připadá mi to, jakoby ministerští pracovníci  rezignovali na snahu naučit české děti psaní tvrdého a měkkého y -  i a snažili se nalákat zpět ty, kteří studovali v dobách, kdy české základní a střední školství patřilo k nejlepším v Evropě.

 

V pátek se u Českých Budějovic objevila dvojice vzácných losů. Protože hrozilo, že si vyrazí na procházku po rychlostní komunikaci E55, přijeli na místo policisté. Snažili se zvířata nasměrovat ven z města a po chvíli se jim to skutečně podařilo. Losi původně žili i ve střední Evropě, takže se tu čas od času objeví, i když dnes jsou jejich domovem spíše severní lesy Evropy, Asie a Ameriky.

 

Kontroverzní projekt sKaret jde k soudu. Žalobkyní je konkrétní žena, která kartu dostala kvůli přídavku na dítě. I když s jejím přidělením nesouhlasila a požádala o výplatu dávky složenkou, byla následně vyzvána k vyzvednutí sKarty. Nyní se jí nelíbí (jako ostatně mnoha jiným), že stát bez jejího vědomí a souhlasu poskytl její osobní data spořitelně.

 

Policie vyšetřuje nákup informačních technologií na ministerstvu zemědělství.  Podle Nejvyššího kontrolního uřadu rezort pochybil v letech 2005 – 2011 při nákupu a provozu informačních technologií za víc než jednu miliardu korun. Mimo jiné provedl nákup za půl miliardy aniž by věděl, co vlastně nakupuje. Kromě toho všechno koupil od jednoho dodavatele, a to – jak jinak - bez jakékoli soutěže.

 

Možná i proto se pořád musí šetřit. A tak na druhé straně rebubliky, v Kroměříži, museli zrušit nejstarší léčebnu, v níž pomáhali dětem při tupozrakosti a šilhavosti. Pojišťovny přestaly platit na lůžka, i když je léčebna jediná na Moravě a jedna ze dvou v celé zemi.  Což o to -  na ministerstvu mají super počítače a děti nám budou muset šilhat...

 

Teploty v tomto týdnu opět lámaly rekordy.V pátek padlo maximum z roku 1962 v Dyjákovicích na jižní Moravě, kde naměřili 28,3 stupně Celsia (v Lednici 28,1 a v Plzni-Bolevci 27,2 stupně). Z horských stanic překonala rekord ta na Milešovce, kde bylo 25,2 stupně Celsia.  Při takových teplotách na sebe nenechaly čekat první jarní bouře, které napáchaly menší škody hlavně v západních Čechách, na Plzeňsku lidé lopatami odklízeli kroupy velké jako hrách.

 

V neděli skončila tradiční jarní část výstavy květin Flora Olomouc. Milovníkům květin a zahrádkářům nepochybně přinesla spoustu krásných zážitků, mně jeden navíc. Skoro ve velkém se zde prodával pravý český česnek, a tak jsem si svazek krásných palic za 159 korun kilo také koupila. A řeknu vám, to je síla! Čerstvě oloupaný stroužek mi nádhernou štiplavou vůní vyhnal slzy do očí, a to se vám u toho supermarketového stát nemůže.

 

Olga Katolická

Poslat nový komentář