Zdravotníci naučí veřejnost správnému mytí rukou

Zdravotníci naučí veřejnost správnému mytí rukou
ilustrační foto

 

Zachraňte životy, mějte čisté ruce! V tomto duchu se ponese osvětová akce Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL. Akce se uskuteční v pondělí 6. května ve vstupní hale nemocnice, kam se mohou lidé z řad široké veřejnosti přijít mezi 9.00 a 13.00 hodinou naučit správný postup mytí a dezinfekce rukou. Správnou techniku dezinfekce si můžou zájemci také vizuálně zkontrolovat pod UV lampou, která okamžitě odhalí správně a naopak nedostatečně vydezinfikované ruce. Cílem akce je nejen rozšířit povědomí a důležitosti čistých rukou, ale rovněž naučit veřejnost, aby správnou hygienu rukou požadovala také po zdravotnících. 

 

„Uvítáme všechny věkové skupiny od malých dětí až po seniory, kteří budou mít zájem o praktické informace. Všichni účastníci budou mít možnost si pod speciální osvitnou lampou vyzkoušet, jak čisté ruce mají po umytí. Získají potřebné informace o mytí a dezinfekci rukou a o jejich významu. Chceme podpořit péči o ruce a jejich čistotu, a to jak v běžném životě každého z nás v domácnostech i na pracovištích, tak ve zdravotnických zařízeních,“ vysvětluje primář Centrálních operačních sálů Nemocnice Prostějov MUDr. Jiří Šťastný s tím, že dodržování doporučených opatření v oblasti hygieny rukou má své nezastupitelné místo v oblasti zabránění vzniku a šíření nozokomiálních infekcí.

 

„Viry a bakterie jsou prakticky všude. Stačí vzít někde za kliku, chytit se tyče v autobuse, zmáčknout tlačítko výtahu nebo si s někým potřást rukou. Množství mikrobů se nachází i na klíčích, klávesách počítačů, na držadlech nákupních vozíků a mobilech,dodává primář. Každý by si měl řádně umýt své ruce před jídlem, po použití toalety, po kýchnutí či kašlání nebo poté, co se dotýkal zvířete. Pro zdravotníka zase platí, že si má ruce dezinfikovat před každým kontaktem s pacientem, před aseptickým výkonem, po expozici biologickými tekutinami pacienta či po kontaktu s kůží pacienta. Dezinfekce rukou před kontaktem s každým pacientem a bezprostředně po něm je účinným prostředkem prevence. V praxi to ovšem znamená, že si zdravotník dezinfikuje ruce až sedmdesátkrát denně.

 

Den hygieny rukou, je součástí iniciativy Světové zdravotnické organizace WHO SAVE LIVES: Clean Your Hands. Kampaň se snaží podporovat zdravotníky a laickou veřejnost v praktikování dostatečné hygieny rukou jak ve zdravotnických zařízeních, tak v domácím prostředí a tím snížit rizika přenosu infekce. „Nemocnice Prostějov byla mezi prvními 10 zdravotnickými zařízeními, která v roce 2009 tuto akci zorganizovala a vůbec první ve skupině AGEL. Letos ji tedy pořádají zaměstnanci Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace již popáté. Každý rok se snažíme přijít s něčím novým. Letos bude v hale nemocnice prodejní stánek nemocniční lékárny s dezinfekčními prostředky, jak v podobě ubrousků, tak i roztoků, například na dovolenou, do auta atd. Představí se rovněž stánek s různými typy ochranných latexových a gumových rukavic jak pro laiky, tak pro zdravotníky. Na televizním monitoru v hale nemocnice bude probíhat instruktážní video pro zdravotníky o správném postupu v hygienické dezinfekci rukou,“ doplnil na závěr primář Šťastný.

Poslat nový komentář